La Guàrdia Civil situa Víktor Kanaykin a la cúspide de la presumpta organització mafiosa russa radicada a Lloret i que va desembocar en l'operació Clotilde iniciada a finals de gener. El personatge en qüestió és el propietari de les empreses que administrava a Lloret Andrei Petrov -en presó provisional-, i de moltes altres repartides en diversos paradisos fiscals com les Illes Verges Britàniques, Seychelles o Andorra.

Doncs bé, per tractar-se d'un presumpte líder mafiós el seu historial delictiu es troba absolutament impol·lut. Ni un antecedent ni cap condemna extingida. Res de res. L'advocat de Petrov, Gustavo López-Muñoz y Larraz, va sol·licitar al govern rus els antecedents de Kanaykin per ser el superior directe del seu patrocinat i presumpte responsable de l'organització mafiosa. El Centre Principal d'Informació i Anàlisis del Ministeri d'Interior a Moscou li va respondre el 25 de febrer. Va ser breu: "no consten antecedents penals (inclosos els extingits i cancel·lats)". Tampoc hi ha informació "sobre la seva persecució penal o bé sobre l'extinció de la mateixa en el territori de la Federació Russa". Víktor Arkhipovich Kanaykin, nascut el 13 de febrer de 1944 a la ciutat de Chapaevsk, a la regió de Kuybishev, està completament net.

Què diu la Guàrdia Civil?

A l'informe de la benemèrita incorporat al sumari del cas els agents destaquen de Kanaykin que és "la persona que ocuparia el lloc més alt de la piràmide fora del nostre país". Li adjudiquen el rol de ser l'encarregat d'impartir instruccions sobre com dur "els negocis", i a qui la resta de membres han de donar comptes.

Les suposicions de la Guàrdia Civil deriven del fet que la major part de les inversions immobiliàries realitzades a Espanya per Andrei Petrov s'han materialitzat a través d'empreses espanyoles propietat de Kanykin, que considera Petrov com un home de confiança. No debades, l'ha posat al capdavant de les societats mercantils perquè les administri. D'aquesta manera, Kanayikin mai figura en les activitats immobiliàries realitzades per Petrov. No obstant, és el principal accionista de les empreses utilitzades per aquest: Vikser Finkas Management (té el 97,5% del capital) i Development Diagnostic Company (posseeix el 98%).

Kanaykin també participa en l'empresa Spetsneftegaz -dedicada a la inspecció i supervisió tècnica dels gasoductes de Gazprom-; Aircraft Diagnostik Company; Fondex Corporation -radicada a les Illes Verges Britàniques- i, es presumeix que també participa a Air Recif, radicada a les Seychelles. Aquesta empresa va arribar a fer un préstec de 22'5 MEUR a la lloretenca Vikser Finkas Management.