L'alcalde de l'Escala, Estanislau Puig, i el director-gerent de l' Institut de l'Habitatge, Infraestructura i Equipament de la Defensa, Fernando Villayandre, han signat aquest migdia a Madrid la compra dels terrenys militars de les Planasses després de 20 anys de negociacions. L'Ajuntament de l'Escala pagarà al ministeri de Defensa 193.437 euros pels prop de 123.000 metres quadrats, també coneguts com la finca dels Brancs de la Clota. Estanislau Puig ha qualificat l'acord "d'històric" tot afegint que es tracta d'una jornada de "molta alegria per al municipi de l'Escala".

Puig considera que l'adquisició d'aquests terrenys beneficiarà el turisme i farà de l'Escala un municipi més sostenible i ha afegit que aquest paratge enllaçarà ara amb el Parc Natural del Montgrí. Així mateix, ha explicat que les primeres actuacions que es portaran a terme seran tasques de neteja i de manteniment de les pinedes per donar pas a "obrir noves rutes i, si convé, fer alguns tipus d'equipament o centre d'interpretació". Puig s'ha mostrat convençut que el nou espai "fomentarà el turisme de bicicleta o senderisme".

Per la seva banda, el director-gerent de l' Institut de l'Habitatge, Infraestructura y Equipament de la Defensa, Fernando Villayandre, ha definit els terrenys dels Brancs de la Clota com una "preciositat i situats en un emplaçament estupend". A més, ha afegit que és "natural" que el municipi es faci amb aquest paratge i que ara s'ha de "gaudir".

La modificació del planejament urbanístic per part de l'ajuntament que declarava la zona com a no urbanitzable i, per tant, retirava la possibilitat de construir una setantena d'habitatges unifamiliars, ha estat un moviment clau per a l'adquisició dels terrenys. D'altra banda, el protocol que el consistori i el ministeri van signar ara fa un any que establia un any de marge per tal d'arribar a un acord també ha estat fonamental.

El pagament dels 193.437 euros es farà al llarg d'aquest exercici per evitar un encariment de l'operació en concepte d'avals i interessos. De fet, l'ajuntament de l'Escala ja ha lliurat avui els 100.000 euros previstos en els pressupostos d'enguany. Estanislau Puig es felicitava perquè s'ha aconseguit "rebaixar moltíssim" la quantitat inicial de l'operació amb la desqualificació de 50.000 metres quadrats de sol urbanitzable. Inicialment es va xifrar l'operació entre dos i tres milions d'euros.

El ministeri de Defensa va expropiar els terrenys de les Planasses cap a mitjans del segle passat per fer una bateria militar a l'Escala. L'espai va anar perdent el seu interès per a Defensa progressivament, fins que el 1993 es va fer efectiva la seva desafecció per a usos militars.

Aquests terrenys s'han conservat sense urbanitzar, tenen un especial interès ambiental i paisatgístic i formen part del parc natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter i de la Xarxa Natura 2000. A més, concentren els ambients de duna, penya-segat i pineda i hi ha espècies de gran valor, com el coixí de monja -només n'existeixen dues poblacions a Catalunya- o el lliri de mar.