L'Ajuntament de Cornellà del Terri ha revocat finalment la llicència d'activitats al centre caní del Pla de l'Estany. El consistori va prendre aquesta decisió dijous passat després de saber que els jutjats havien desestimat el recurs dels propietaris de la gossera contra la retirada de la declaració de nucli zoològic. A efectes pràctics, aquesta revocació suposa el cessament "immediat" de totes les activitats del centre, entre ells la venda de cadells moribunds.

Fa més d'un any que el Departament d'Agricultura va expedientar el centre caní per vendre els gossos malalts i en condicions d'insalubritat, i el juny passat va signar-ne la baixa com a nucli zoològic, un fet que no va impedir als propietaris de la gossera (també expedientats) seguir venent els animals, principalment per Internet.

Fins ara l'Ajuntament, l'organisme encarregat de concedir o revocar llicències d'activitats al municipi, no havia pogut fer res perquè la decisió del jutge sobre el nucli zoològic "no era ferma".

El consistori va iniciar el procediment de revisió de la llicència municipal "quan la Generalitat de Catalunya va retirar-li la declaració de nucli zoològic, un dels requisits indispensables per poder disposar de la llicència municipal d'activitats".

L'Ajuntament va comptar fins a nou grans "incompliments greus" per part de la gossera de Sords. A banda d'operar sense nucli zoològic, el centre caní, segons el consistori: té un nombre d'animals superior al permès; no té un llibre de registre oficial; no té actualitzada la pòlissa de responsabilitat civil; no compleix la norma de vendre animals desparasitats i sense símptomes de patologies físiques o psíquiques; no té un certificat sanitari d'importació d'animals ni factura de venda; els empleats de l'establiment no tenen acreditada la formació de curs de cuidador d'animals i la gestió ?d'aigües residuals i residus específics no estan justificats adequadament.

Resumint, el consistori va arribar a la conclusió que la gossera de Sords "incompleix els requisits que han de reunir els establiments per a la venda d'animals d'acord amb el que estableix la Llei de Protecció dels Animals".

Ahir l'alcalde de la localitat, Pere Vilà, va explicar que dijous mateix l'Ajuntament va comunicar la decisió de revocar la llicència a la propietària. Tot i que desconeix si el centre caní encara està operatiu, Vilà va recordar que l'acord és "immediat", per tant "si no fan cas potser haurem d'avisar els Mossos d'Esquadra o el Seprona (el Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil) perquè facin alguna cosa".

La pressió dels afectats

En l'últim any i mig centenars d'usuaris que havien comprat cadells malalts han estat fent diverses mesures de pressió per promoure'n el tancament. A banda de les denúncies presentades a les autoritats, els afectats es van agrupar en diferents plataformes digitals per censurar les pràctiques del centre caní del Pla de l'Estany, i fins i tot van fer una concentració recentment a les portes del local per informar els nous clients de les condicions dels animals. Ara la incògnita està en què es farà amb els nombrosos cadells que encara resten a una gossera que previsiblement hauria de tancar les portes molt aviat.