El Departament de Territori i Sostenibilitat va informar ahir que s'ha iniciat el concurs per adjudicar la redacció de 23 projectes d'enderroc, vuit dels quals són a les comarques gironines, de construccions que han estat declarades il·legals pel mateix Departament. Es tracta d'edificacions que s'han aixecat en sòl no urbanitzable, que han excedit la superfície edificable permesa, o que no tenien els permisos necessaris per ser aixecades. En total, el valor d'aquests projectes és de 59.100 euros, i concretament els vuit gironins ascendeixen a un total de 25.168 euros.

El lot de projectes que fa referència a les comarques gironines conté vuit construccions amb ordres d'enderroc a Darnius, la Selva de Mar, Maçanet de la Selva, Santa Coloma de Farners, Tossa de Mar, Vilamaniscle i Vilanant. Són habitatges i naus industrials que en molts casos s'havien construït en terrenys de sòl no urbanitzable i que ara Territori i Sostenibilitat ha decidit tirar a terra.

Els altres dos lots tenen projectes en l'àmbit de les terres de l'Ebre (amb construccions il·legals a Alfara de Carles, l'Ametlla de Mar, Masdenverge, Santa Bàrbera, Ulldecona, Xerta i Roquetes); i d'altra banda al Camp de Tarragona, les comarques de Lleida i Barcelona (Gaià, Vallbona d'Anoia, Naut Aran, Vielha et Mijaran, Pont de Suert i Riudecols).

Des del Departament van informar ahir que com l'administració competent en matèria de protecció de la legalitat urbanística, han d'executar de forma subsidiària els enderrocs de construccions il·legals quan els seus propietaris no actuen. Aquestes finques, en la majoria dels casos, situades en sòl no urbanitzable, que han estat declarades il·legals arran de resolucions del Departament, ratificades posteriorment mitjançant sentència ferma en la jurisdicció contenciosa administrativa. En aquest sentit, segons afirmaven ahir, la redacció del projecte d'enderroc és un pas previ necessari.

L'encàrrec comprèn la totalitat dels treballs i serveis a realitzar pel contractista per a la redacció dels projectes, així com les tasques a desenvolupar pel responsable coordinador en matèria de seguretat i salut.

Tal com va informar ahir Territori i Sostenibilitat, el valor estimat de tot el contracte és de 59.100 euros. El termini de lliurament de cadascun dels projectes de demolició s'estableix en un màxim de 90 dies des de la data de signatura del contracte.