El Consell Comarcal de la Selva va viure moments de certa tensió i de canvis destacats en la doble sessió plenària que es va celebrar ahir a la tarda i que sobretot va girar entorn als casos judicials que han afectat l'ens. El moment més dur va ser el discurs de Josep Valls (CiU) que va donar compte en el ple de la seva renúncia com a conseller de l'ens comarcal per la imputació al cas Clotilde. Valls va carregar contra les "pressions" i "xantatges de despatx" que han exercit sobre ell perquè abandonés el Consell i va defensar la seva innocència. Minuts abans, el nou president Salvador Balliu (CiU) va jurar el càrrec fent oficial la substitució de Robert Fauria al capdavant de l'ens per la seva implicació en l'operació Manga.

El primer dels dos plens que es van fer ahir al Consell Comarcal va començar pocs minuts després de les cinc de la tarda i va servir per proclamar Salvador Balliu com a nou president. També en el transcurs d'aquesta primera sessió van prendre possessió del càrrec els dos nous consellers del grup de CiU. Van ser Joaquim Torrecillas i Assumpta Margenats que substitueien a Robert Fauria i l'exalcaldessa d'Amer Alba Serra, respectivament.

Balliu va destacar "les circumstàncies especials" en les quals arrriba al càrrec i la il·lusió amb què afronta el repte, i va prometre que els dos anys que queden treballarà per millorar la transparència i recuperar el prestigi perdut. "La situació actual és delicada però estem il·lusionats per tirar les coses endavant, volem ser més transparents i encaminar el consell cap a una altra direcció", va afirmar Balliu, que va voler mostrar el seu "agraïment i respecte" pel seu antecessor Robert Fauria.

Balliu va voler posar de manifest que arriba "per treballar per la comarca" i que posarà "tantes hores com calgui perquè la Selva s'ho mereix". I es va mostrar molt predisposat a reflotar l'ens comarcal.

Tots els grups del Consell van destacar "la valentia" que ha demostrat Balliu per voler-se fer càrrec de la presidència de l'ens comarcal en un moment com l'actual. I de fet, només hi va haver bones paraules per al nou president, de qui van destacar que tenia "un tarannà molt diferent al de l'anterior president". Sí que es va criticar la gestió que s'ha fet durant el temps que hi ha hagut entre que es va saber la imputació dels afectats al cas Manga fins el ple d'ahir i van reclamar més comunicació i transparència.

"En aquest període de transició, creiem que les coses es podrien haver fet millor. Hi ha hagut una manca d'informació total per part del Govern", va afirmar el portaveu dels Independents, Joan Colomer, que va reclamar més transparència a partir d'ara i va tornar a reivindicar la possibilitat de fer un "govern d'unitat". El portaveu del PSC, Martí Nogué, va destacar que el Consell està "en un moment de crisi" i que està "en dubte la seva credibilitat". En aquest sentit, va demanar que hi hagi canvis més enllà de la substitució del president de l'ens. També va criticar ERC per haver preferit quedar-se al Govern amb CiU quan havien arribat a un acord amb la resta i va dir que als convergents els ha mancat "la claretat i transparència que pregonen". El grup d'ICV-EUiA va demanar "treball, consens, molta transparència perquè les ferides del Consell afecten a tots i credibilitat".

I per la seva part, el portaveu d'ERC, Jordi Orobitg, es va defensar d'acusacions dient que van decidir continuar el que havien començat a l'inici de mandat amb Covergència i que no es pot posar "l'ombra de dubte" a tot el grup de CiU per la implicació de Fauria.

Valls dispara

El moment més tens i fins i tot sorprenent va arribar quan es donava compte de la renúncia com a conseller de Josep Valls. El també regidor de Lloret -imputat en el cas Clotilde- va defensar la seva innocència i va carregar contra les pressions rebudes. Valls va destacar que hi havia un motiu personal i un de polític en la seva renúncia. Aquest segon -segons el conseller- "l'han resolt en els despatxos amb pressions i xantatges", fent al·lusions a les negociacions que hi ha hagut entre ERC i CiU després de la sortida de Robert Fauria. A més, va criticar no haver rebut la presumpció d'innocència: "Vostès no m'han tractat amb igualtat, han inclinat injustament la balança sense tenir en compte la meva presumpció d'innocència i han fet servir l'espasa en una negociació partidista: o el cap d'en Valls o el de CiU sencer; l'espasa ha tallat el meu cap i aquí el tenen", va afirmar un Valls visiblement emocionat. El conseller també va destacar que ha governat en coalició amb ERC i PSC i fins ara les relacions havien estat "excel·lents", però "les sigles fan que la meva relació acabi de manera desafortunada i injusta", va afirmar.

Valls també va explicar que el segon motiu que havia influït en la renúncia era personal: "Estic vivint una situació familiar complicada i s'està resolent al Trueta". "De tota manera, per aquest motiu crec que hauria aguantat", va dir Valls, que va afegir que la renúncia és veu com un gest de "culpabilitat", però que ell és "innocent".

Després del seu discurs, va demanar al nou president poder abandonar la sala. Dirigint-se a Balliu va dir: "No suportaria la hipocresia d'un sol afalac d'algú i tinc els sentiments massa a flor de pell per escoltar segons què i segons qui i continuar patint l'assetjament personal i els insults d'algunsindividus que són autèntics càncers de la vida política local", va afirmar Valls en unes acusacions que podrien anar pel portaveu del Millor. En el camí es va abraçar amb alguns membres de CiU, obviant ERC i va marxar. Balliu va agrair els 10 anys de dedicació de Valls al Consell.

Finalment, el portaveu de CiU, Josep Frias, va explicar que han demanat assessorament per analitzar el servei de gestió tributari -que és el que està en entredit pel cas Manga-, s'avaluarà el contracte de l'empresa que el feia (GRS) per si compleix amb les bases i també els arxius informàtics d'aquests. Els informes que en surtin podrien provocar canvis d'organització al Consell, segons Frias.