El primer secretari dels socialistes de els comarques gironines, Juli Fernández, va considerar ahir que la liberalització del litoral que planteja el PP serà "un mal pedaç que no resoldrà la superabundància immobiliària a la costa provocada per la liberalització del sòl". Fernández va reaccionar ahir a la decisió del Govern central de rebaixar la protecció mitjançant esmenes a la legislació litoral que està atualment en tramitació.

Una esmena a la nova Llei de Costes redueix en la pràctica la zona de litoral protegit de 100 a 20 metres, per la qual cosa els habitatges que se situen en aquests 80 metres de diferència passaran d'estar sotmeses a controls molt estrictes per fer obres o canvis en la seva estructura, a tenir tots les felicitacions per fer obres complint la normativa d'ajuntaments i comunitats autònomes, segons va publicar el diari El País.

El representants socialista, Juli Fernández, va assenyalar que aquest canvi de la línia de servitud per construir "arran de mar serà un mal pedaç que ni contribuirà a la protecció de la costa, ni resoldrà la superabundància immobiliària del litoral generada arran de la liberalització del sòl, ni protegirà la singularitat de la Costa Brava".

El primer secretari dels socialistes de les comarques gironines lamenta que el PP vagi en la direcció contrària de recuperar espai públic al litoral i es posicioni a favor d'una amnistia encoberta per als delictes urbanístics perpetrats a la costa durant els anys de l'anomenat boom immobiliari. "La llei de costes hauria de ser més sensible amb les singularitats del litoral i hauria de tenir en compte que no és un territori homogeni que necessita una especial protecció. La Costa Brava n'és un exemple molt evident", analitza el primer secretari dels socialistes de les comarques gironines.

"No estem a favor de la liberalització de la costa perquè creiem en un model de protecció que contempli tots els matisos que formen part del nostre litoral. És un patrimoni que s'ha de tractar amb un rigor que la llei del PP no ho té en compte", hi va afegir Juli Fernàndez.

El govern es panyol va presentar el mes d'octubre passat la nova llei de costes, que exclou del domini públic nuclis com Empuriabrava o Platja d'Aro, que fins ara entraven dins d'aquesta definició. Això hauria de permetre regularitzar els canals de la marina de Castelló d'Empúries i també impulsar la gestió de Santa Margarita a Roses.

El ministre d'Agricultura i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, va defensar que la nova llei no era una "amnistia" per a edificacions que no compleixin amb la normativa i va intentar deixar clar que "tot allò que sigui il·legal serà demolit".