L'arquitecta que treballava per l'empresa d'Andrei Petrov DDC, Pilar Gimeno, va declarar ahir dimecres davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va ser l'alcalde de Lloret de Mar (Selva), Xavier Crespo, qui va oferir a l'empresari rus, vinculat a la màfia, que patrocinés dos equips esportius de la localitat. Això contradiu la versió de Crespo, que havia assegurat que era Petrov qui s'havia ofert a patrocinar els equips de futbol i hoquei. Per la seva banda, l'extinent d'alcalde d'Urbanisme Josep Valls va assegurar que la tramitació urbanística de la transformació de la plaça de braus en centre comercial va seguir tots els passos legals.

Fins ara Gimeno només havia declarat davant de la Guàrdia Civil en l'anomenat cas Clotilde, i es va negar a fer-ho a l'Audiència Nacional, que va ordenar el seu ingrés a presó de forma preventiva. Aquest dimarts al vespre va declarar durant més de tres hores davant de la magistrada Maria Eugènia Alegret, expresidenta del TSJC, tribunal que instrueix el cas perquè l'exalcalde de Lloret Xavier Crespo és aforat per la seva condició de diputat al Parlament.

Segons fonts jurídiques, Gimeno va explicar que Crespo, a qui coneixia amb anterioritat, li va preguntar si Petrov estaria disposat a patrocinar els equips d'hoquei patins i futbol. L'arquitecta li va traslladar l'oferta a Petrov i els dos homes van pactar les condicions. El conveni no escrit establia 60.000 euros anuals per l'hoquei i 30.000 pel futbol durant almenys tres anys. Gimeno assegura que ella no va intervenir directament en la negociació.

Aquesta versió contrasta amb la de Crespo, que va dir que havia estat Petrov qui s'havia ofert pels patrocinis per donar-se a conèixer a la ciutat.

D'altra banda, l'arquitecta es va defensar de les acusacions d'haver influït per requalificacions urbanístiques irregulars com a arquitecta de DDC, l'empresa de Petrov. Gimeno treballava per diverses empreses i tenia relacions tant amb l'Ajuntament de Lloret, com amb el de Blanes i Tossa de Mar.

Sobre el conveni per requalificar urbanísticament l'antiga plaça de braus i reconvertir-la en un gran centre comercial, Gimeno va explicar que Petrov va comprar part del solar a l'empresa Zulueta, que ja havia firmat el conveni amb l'Ajuntament. Segons DDC i Gimeno, l'empresa russa només s'havia de fer càrrec del 35% de les taxes, perquè era el percentatge que tenia sobre tot el terreny. Però el consistori considerava que s'havia de fer càrrec inicialment de tot l'import.

Després de diverses negociacions, els propis tècnics municipals van oferir a Petrov que es podia acollir a una bonificació prevista en l'ordenança urbanística municipal. La bonificació permetia reduir l'import de les taxes si la construcció es considerava d'interès públic, entre altres condicions possibles. Finalment, el nou centre comercial va ser considerat d'interès general gràcies a l'aprovació per part del ple municipal. L'arquitecta també va defensar la tramitació del projecte de l'aparcament a l'antic Hotel Blanca Aurora.

Per la seva banda, Josep Valls va reiterar bàsicament el que ja havia declarat anteriorment a l'Audiència Nacional. Que el conveni urbanístic era totalment legal. Per confirmar-ho, portava documentació que anava consultant durant la declaració i que el seu advocat ha anunciat que aportarien al cas.