Els veïns de Forallac, membres de SOS Empordanet i de l'entitat Veïns i Fills de Forallac volen desmantellar l'actual deixalleria que hi ha al municipi. Els ciutadans tenen clar que "no volen més deixalles" i aposten per construir en aquest espai un centre cultural d'interpretació del jaciment ibèric dels Clots de Sant Julià que podria comptar amb un petit museu, una escola de picapedrers o vivers. Les entitats són conscients que es tracta d'una idea "atrevida" però asseguren que compten amb el suport de tots els veïns del poble. Des del consistori de Forallac, el seu alcalde, Lluís Sales, no s'ha volgut pronunciar sobre aquest projecte.

La polèmica iniciada amb el projecte de la macroplanta i la incineradora de Forallac continua. Ara, els veïns demanen que es retiri l'actual deixalleria - on està projectada la macroplanta- i en el seu lloc s'hi construeixi un centre cultural d'interpretació del jaciment ibèric dels Clots de Sant Julià, proper a la planta. Actualment està en tramitació l'expedient de Declaració de Bé Cultural d'Interés Nacional (BCIN) en la categoria de zona arqueològica i de delimitació de l'entorn de protecció.

La nova proposta dels veïns arriba després que l'alcalde de Forallac aprovés la instal·lació d'una macroplanta el passat 21 de maig del 2012 durant el ple municipal. La iniciativa comptava amb la creació d'una incineradora que, el Govern va arxivar ara fa dos mesos perquè l'empresa promotora no havia aportat la informació requerida pel Departament de Territori i Sostenibilitat.

"L'alcalde no es vol reunir amb nosaltres, no ens facilita la informació sobre la deixalleria que li hem demanat", assegura Arpa. En principi els veïns de Forallac volen desmantellar l'actual planta i construir-hi un centre dedicat a l'àmbit de la cultura, la història i la protecció del medi ambient. "Lluitarem per aconseguir-ho, tenim una zona molt rica en tots els sentits i cal preservar-ho", ha afegit. Des de SOS Empordanet, expliquen que saben que és un projecte "atrevit i complicat" però ressalten que compten amb el suport de tot el poble i que estan treballant-hi. "Podria tenir de tot des de un espai per recuperar itineraris antics, restaurar murs o una zona de vivers d'oliveres", ha assenyalat la portaveu.

"Si sembrem deixalles recollirem deixalles i això no ho volem", ha assegurat. De moment, ja s'han anat formant grups de sensibilització a diversos municipis de la comarca per poder donar a conèixer la problemàtica i buscar suports a la seva causa.

D'altra banda, l'alcalde de Forallac no ha volgut pronunciar-se sobre aquest projecte, assegura que la seva posició ja va quedar "clara des d'un principi" i emplaça a que les entitats presentin el projecte a l'ajuntament.