Rosa, Carmen i Francesc Xavier Ventura Teixidor, tres hotelers de Besalú acusats de fingir un robatori per valor de 350.000 euros per cobrar de l'assegurança admeten que van cometre "errors de càlcul" quan van fer l'inventari dels objectes sostrets però asseguren que no hi va haver "mala intenció". La fiscalia acusa els germans, sisena generació d'hotelers de la Gar?rotxa, de simulació de delicte i d'un altre delicte d'estafa. Un dels acusats, Francesc Xavier Ventura, va ocupar el càrrec de director d'Arquitectura i Habitatge durant la presidència de Jordi Pujol. Els acusats afirmen que el robatori a l'hotel Can Güell va ser real. "No el vam fingir, l'únic que hem aconseguit és ser la riota de tota la comarca", va afirmar una acusada.

El suposat robatori fingit que va arribar a judici ahir a la secció tercera de l'Audiència de Girona va passar el 15 de desembre del 2010. Els germans -que són propietaris de tres establiments hotelers a la Garrotxa- van denunciar que durant la nit uns lladres havien entrat a robar a un dels hotels, el Resort Can Güell de Besalú, i s'havien endut multitud d'objectes. En aquell moment, l'hotel estava tancat com a conseqüència d'un brot de legionel·losi que havia fet que les autoritats sanitàries el clausuressin fins que fessin algunes reformes.

Segons la fiscalia i l'acusació particular que representa la companyia asseguradora, els negocis dels germans no travessaven un bon moment i, de fet, estaven en concurs de creditors perquè no podien fer front al deute de set milions que havien contret per fer el nou hotel. Per això, les acusacions creuen que els germans van planejar fingir el robatori donant festa a tots els treballadors. Després, quan van denunciar els fets davant els Mossos, van inflar l'inventari i van intentar estafar la companyia asseguradora per aconseguir diners.

D'entrada, els propietaris van declarar als Mossos que calculaven que els havien robat objectes per valor de 350.000 euros. Finalment, un cop fet l'inventari, van reclamar a l'asseguradora 261.827,77 euros en concepte d'indemnització.

Els germans van assegurar que el robatori va ser real i que en cap cas van tenir intenció d'estafar la companyia. Segons van explicar Carme i Rosa Ventura, van saber que havien entrat a robar a Can Güell perquè un proveïdor de líquids per a la piscina va alertar que hi havia un vidre de la propietat trencat. Un cop van anar a veure què passava, es van trobar que uns lladres havien saquejat la propietat i que faltaven molts objectes, com televisors, sofàs, taules o cadires.

Segons les germanes, el primer càlcul que van fer als Mossos d'Esquadra va ser "aproximat" i en cap cas tenia validesa. "Reconec que se'm van duplicar llistes, però no va ser amb cap mala intenció", va detallar Rosa Ventura que va ser qui va elaborar el document de càlcul del valor dels objectes sostrets.

El tercer acusat, Francesc Xavier Ventura, que és vocal de la mercantil Cal Parent Resort S.L., que gestionava l'establiment, i va assegurar que no participava professionalment en el dia a dia de l'activitat hotelera perquè era una responsabilitat que recau en les seves germanes.

La fiscalia demana per a cadascun dels germans una pena d'11 mesos de presó i a pagar una multa de 5.250 euros per un delicte de simulació de delicte i un altre d'estafa en grau de temptativa.