Els camions afectats per la restricció de pas per la N-II tindran una bonificació del 50% en el preu del peatge de l'AP-7, segons va anunciar ahir la ministra de Foment, Ana Pastor, després d'una reunió amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. El descompte serà del 35% en el cas dels vehicles de gran tonatge provinents de fora de l'Estat. El pas de camions per la N-II estarà restringit a partir de divendres entre Maçanet i la Jonquera. Sobre la licitació del desdoblament de tres trams de la N-II la setmana passada, Pastor va afirmar que mostra que el projecte "no és una promesa, sinó una realitat i un compromís seriós de l'Estat amb desdoblament" de la via.

La ministra també va confirmar que el desdoblament de la N-II es pagarà amb el sistema de finançament diferit anomenat "mètode alemany", sempre que el Ministeri d'Hisenda ho aprovi. Pastor va indicar que aquesta solució és tècnicament viable i que el desdoblament permetrà acabar amb un "problema molt important amb la N-II" i evitar que hi hagi "ciutadans de segona" que pateixin el mal funcionament d'una infraestructura com la N-II.

Sobre la bonificació del peatge, Pastor va reconèixer que la Generalitat i l'Estat voldrien que els descomptes fossin més amplis, però que les administracions no poden aportar més recursos en el context actual de restriccions pressupostàries. "És una mesura a curt termini, a llarg termini s'ha d'executar el desdoblament de la via", va sentenciar Pastor. La ministra va assenyalar que l'aportació de Foment a la bonificació serà la que apareix als pressupostos de l'Estat.

Pastor no va assegurar que el trànsit es restringeixi completament als camions a partir del 19 d'abril, ja que el Consell de Ministres d'aquest divendres ha de validar l'acord amb la Generalitat i Abertis i, posteriorment, la ministra i el conseller Vila han de signar el conveni.

Contracte de Rodalies

Durant la reunió, Pastor també va acordar amb Vila que la Generalitat i el Govern espanyol es reuniran el proper 18 d'abril a Madrid per resoldre la signatura del contracte programa de Rodalies, que ha estat "encallat" durant mesos, en paraules de la ministra. Pastor va reclamar que aquesta sigui "l'última" reunió per discutir aquest tema i es pugui tancar l'acord. Per la ministra, això redundarà en "un millor servei de les Rodalies de Barcelona i la seva àrea d'influència".