La fiscal i l'acusació particular mantenen que els tres hotelers de Besalú (Garrotxa) es van conxorxar per fingir el robatori a l'hotel Can Güell i estafar l'asseguradora exigint una indemnització. El judici ha quedat vist per a sentència. Carme, Rosa i Francesc Xavier Ventura s'enfronten a una pena de 2 anys i mig de presó i a pagar una multa de 8.100 euros per simulació de delicte i intent d'estafa. Els germans han reiterat que potser van cometre errors de càlcul en el moment de fer l'inventari dels objectes sostrets però neguen que hi hagués intenció d'estafar. Un dels germans, Francesc Xavier, va ocupar el càrrec de director d'Arquitectura i Habitatge durant la presidència de Jordi Pujol.

El cas contra els tres germans, que són propietaris de tres establiments hoteleres a la Garrotxa, ha quedat vist per a sentència després de dues jornades de judici durant les quals han declarat a l'Audiència de Girona més d'una vintena de persones.

El suposat robatori fingit va passar el 15 de desembre del 2010. Els germans van denunciar que durant la nit uns lladres havien entrat a robar a un dels hotels, el Resort Can Güell de Besalú, i s'havien endut multitud d'objectes. En aquell moment, l'hotel estava tancat com a conseqüència d'un brot de legionel·losi.

Quan van presentar denúncia davant els Mossos d'Esquadra, els propietaris van quantificar el valor dels objectes sostrets en uns 350.000 euros. Després, van fer un inventari més detallat i el van enviar a la companyia asseguradora. La reclamació ascendia als 261.827,77 euros.

La fiscalia i l'acusació particular, que representa els interessos de la companyia asseguradora, consideren que el robatori no va existir i que els germans el van fingir perquè travessaven un mal moment econòmic i necessitaven els diners.

En el seu informe, la fiscal ha recordat que dies després es van trobar bona part dels objectes que segons els germans s'havien endut els lladres. Per exemple, la roba de llit i de bugaderia de l'hotel estava amagada en bosses de plàstic a les golfes del mateix hotel. A més, la fiscalia també conclou que els germans van inflar el preu d'alguns dels objectes per aconseguir més diners de l'asseguradora.

L'acusació particular creu que hi ha proves suficients per condemnar-los. El lletrat ha apuntat que els suposats lladres es van endur mobiliari voluminós i, per tant, necessitaven furgonetes o un camió per emportar-s'ho tot. L'advocat dubta que una de les germanes, que viu a uns 200 metres de l'hotel no veiés res estrany.

Per això, les acusacions han mantingut la petició de condemna per als tres germans. Concretament, la fiscalia demana una condemna d'11 mesos de presó i una multa de 5.250 euros. L'acusació eleva la petició a 2 anys i mig de presó i a una multa de 8.100 euros.

La defensa, en canvi, demana que els absolguin i atribueix a "errors de càlcul" que enviessin un primer inventari incorrecte a la companyia asseguradora. "Ens poden culpar de poc rigorosos, de desorganitzats o d'anàrquics, però no d'haver robat absolutament res", ha afirmat en el seu últim torn de paraula, Rosa Ventura.

En la mateixa línia, els altres dos acusats han reiterat que no havien intentat enganyar ningú i el lletrat de la defensa ha insinuat que darrere el robatori hi podria haver empleats de l'hotel que aquells dies sí que treballaven a Can Güell, malgrat estar tancat.

Un dels germans, Francesc Xavier Ventura, va ocupar la direcció general d'Arquitectura i Habitatge durant la presidència de Jordi Pujol. Tot i que ha assegurat que professionalment no participava en el dia a dia dels hotels, ha utilitzat el seu últim torn de paraula per demanar que si hi ha condemna a les seves germanes, també n'hi hagi per a ell.