Una esmena presentada pel grup d´ERC de Lloret de Mar va rebaixar el contingut d´una moció d´ICV-EUiA que demanava que l´Ajuntament aturés «de manera immediata» les obres de Can Juncadella. De fet, l´aportació dels republicans va crear una paradoxa i és que el mateix grup que presentava la moció no la va aprovar i es va abstenir en entendre que s´estava aprovant exactament el mateix que va fer el Parlament de Catalunya fa poques setmanes. Finalment, només hi van donar suport CiU, ERC i el PSC, i la resta es van abstenir.

El grup d´ICV proposava en la moció que s'aturessin les obres «de manera immediata» i que «es revisés i revoqués el procés d'autorització, llicència d'obres, favorable concedit per aquest Ajuntament». El grup recordava també en la moció que la finca està protegida per diverses normatives, entre les quals destaca l'Espai d'Interès Natural del Massís de Cadiretes. A més, va reclamar «coherència» als diferents grups -amb representació al Parlament- que ja van aprovar aturar les obres a la finca, tot i que el text no era igual que el de la moció.

El Govern municipal, però, va posar el crit al cel en el que es proposava. «El que es pretén és passar per davant de la justícia», va afirmar el regidor d´Urbanisme, Jordi Martínez (CiU), que va detallar que les obres només es podrien aturar en tres supòsits: que ho faci un jutge com a mesura en un procés; que el projecte no concordi amb el que està aprovat -que no és el cas-; i que la comissió territorial d´Urbanisme revoqui l´acord que va prendre, la qual cosa seria vinculant per l´Ajuntament, que és l´òrgan competent per aturar els treballs. «Si no es compleix tot això, aturar aquestes obres seria una il·legalitat, que podria ser considerada com a prevaricació», va manifestar Martínez.

I ERC, també al Govern amb CiU, van proposar dues esmenes: la primera instava la Generalitat a agilitzar els tràmits perquè es pugui reobrir el camí de ronda que queda tallat a la finca. Tothom hi va estar d´acord. I la segona, amb més discrepàncies, en què es rebaixava el contingut de la moció. ERC va proposar que el document final instés a la comissió d´urbanisme de Girona a revisar l´expedient i revocar-lo i l´alcalde aturaria les obres si la comissió així ho creia oportú, però no abans com proposava la moció. Segons Jordi Orobitg (ERC) això permetia blindar l´Ajuntament davant d´una possible demanda d´indemnització dels propietaris i complia la legalitat.

El portaveu del Millor, Marc Fuertes, va denunciar que en aquest cas també es van produir irregularitats quan es va canviar l´ús d´uns terrenys aprofitant que la Generalitat havia demanat uns canvis i es va permetre fer les obres a la casa de masovers. El regidor d´urbanisme de llavors, Josep Valls, va negar les afirmacions de Fuertes.

Per la seva part, el PP es va mostrar explícitament a favor d´aturar les obres, però no del canvi de redactat i el PSC sí que va aprovar les esmenes.

Falten 15 avals més

Per altra banda, en el ple d´ahir es van aprovar fins a tres punts d´urbanisme, que no havien pogut prosperar en el darrer ple per la pressió de l´oposició, en el que es va llegir com un toc d´atenció cap al Govern. Ahir, però, el PSC va canviar el seu vot després de reunir-se amb tècnics municipals i aclarir algunes qüestions. El PP, però, va advertir que «després dels últims esdeveniments» no confien en el Govern i no poden votar a favor de punts d´urbanisme.

A més, en el transcurs d´aquests punts, es va viure un dur enfrontament entre Fuertes i representants del Govern i fins i tot amb l´interventor. El portaveu del Millor va revelar que hi ha fins a 15 empreses que no van aportar l´aval necessari abans de rebre la llicència d´obres corresponent -com ja va denunciar en el projecte del Blanca Aurora que feia l´empresa de Petrov i que s´està investigant al TSJC en el cas Clotilde. Fuertes, però, no va culpar el Govern ni al regidor sinó a l´interventor, de qui va dir que era «incompetent». «Aquest fet demostra més irregularitats en aquest Ajuntament», va afirmar Fuertes.

El regidor d´urbanisme el va respondre reconeixent que sí que s´havia produït aquest fet: «Tal com vaig dir a la jutgessa del TSJC hi va haver una disfunció a l´Ajuntament, una manca de comunicació entre diferents departaments». «Per això -va continuar Martínez-, s´ha obert un expedient d´informació per saber què ha passat i per què ha passat i intentar buscar que no torni a succeeir i que tothom compleixi la legalitat». L´alcalde Romà Codina li va treure importància i va afirmar que es feia «d´aquella manera» i era per «agilitzar les coses», però que arran de les investigacions s´ha «fet un canvi d´actitud».

L´interventor va demanar respondre a Fuertes i li va aclarir que «la intervenció no té res a veure» en les llicències i els avals, ja que és el departament d´urbanisme qui ho gestiona. «Vostè vol tombar la meva figura», li va dir a Fuertes i va afegir que «és molt fàcil difamar». L´alcalde no va deixar que Fuertes contestés.

Finalment, es va debatre la moció d´ampliació dels horaris comercials, tot i que no es va aprovar. L´alcalde va anunciar que portarà la qüestió a la Junta de Govern Local -que és qui ho pot aprovar- i proposarà que s´amplii una hora l´horari dels comerços els mesos de juliol i agost, però un cop tingui un informe de la policia.