Els ajuntament de Sant Jaume de Llierca (Garrotxa), Ripoll, Campdevànol (Ripollès), Viladamat (Alt Empordà), i Sant Julià del Llor i Bonmatí (Selva) han decidit deixar de pagar els impostos a l'Agència Tributària espanyola i, per primera vegada, fer-ho a la catalana. Malgrat que l'Agència Tributària Catalana acaba enviant els diners a Madrid, els alcaldes argumenten que és un gest simbòlic que demostra que volen que Catalunya pugui recaptar els seus impostos. Aquest ajuntaments han respost a la crida fet per l'Associació de Municipis per la Independència aquesta setmana en favor de la sobirania fiscal i esperen que, mes a mes, se'n vagin sumant d'altres.També han fet el mateix gest tres empresaris.

Alcaldes i regidors de Sant Jaume de Llierca, Ripoll, Viladamat i Sant Julià del Llor i Bonmatí han anat aquest migdia fins a la seu de l'Agència Tributària de Catalunya de Girona per formalitzar el pagament dels impostos del mes d'abril. Alguns d'ells ja van fer la transferència bancària de forma telemàtica la setmana passada però han volgut fer acte de presència perquè és la primera vegada que cinc consistoris de la demarcació decideixen deixar de pagar els impostos a l'agència estatal per fer-ho a la catalana.

Aquest gest està carregat de simbolisme. "És un gest importantíssim perquè li estem dient al nostre Govern que els catalans ja no tenim por, que estem dipositant aquí els impostos perquè arribi un dia que pugui fer amb ells el què calgui", ha exposat el portaveu de la plataforma ciutadana Catalunya diu Prou, Quim Tella, que dóna suport a aquests ajuntaments.

Els impostos que han dipositat a l'agència catalana, però, continuaran tenint com a destinació final el govern espanyol. "No estem fent res il·legal perquè estem pagant igualment", ha remarcat el regidor d'Hisenda de Ripoll, Josep Maria Creixans, l'única capital de comarca que fins ara s'ha sumat a la iniciativa. "D'acord que els diners van al govern espanyol però un dia el nostre Govern podrà fer amb aquests diners el què vulgui", ha declarat. En el cas de Ripoll, l'ingrés que han fet és de 31.000 euros corresponent a l'IRPF del mes d'abril.

Crida perquè més ajuntaments s'hi sumin

Creixans ha fet una crida a la resta de municipis gironins i també a tots els associats a l'AMI -més de 650- perquè segueixin els seus passos i també ingressin els diners a l'Agència Tributària de Catalunya. Durant el comitè executiu de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), celebrat dilluns a Olot, es va acordar instar els consistoris a practicar aquesta sobirania fiscal no només com a gest simbòlic sinó també per conèixer la xifra de diners que surten dels ajuntaments.

A banda dels consistoris, també han fet aquest gest tres empresaris gironins, entre els que hi havia una treballadora autònoma i els propietaris d'una agència de viatges . "Ara ja hi ha onze municipis a tot Catalunya i centenars d'empresaris que estan fent aquest gest, això ja no té aturador", ha exposat el portaveu de la plataforma Catalunya diu Prou.

Els cinc municipis que han decidit ingressar per primer cop els impostos a l'agència catalana han afirmat que així ho continuaran fent en els propers mesos. Entre Ripoll, Bonmatí, Viladamat i Sant Jaume de Llierca han ingressat més de 50.000 euros. Els representants de Campdevànol han fet l'ingrés de manera telemàtica i no s'han desplaçat fins a Girona. Tots han rebut resposta positiva de l'Agència Tributària de Catalunya confirmant-los que el pagament s'havia fet de manera correcta.