El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de Princeton (EUA) han creat una aplicació que registra els moviments dels habitants d'una ciutat amb l'objectiu de detectar patrons de mobilitat associats a diferents estrats socials i, per tant, identificar també les desigualtats.

Es tracta de Space Mapper, una eina amb la qual els investigadors pretenen relacionar la mobilitat en grans urbs amb informació de caràcter social i demogràfic, segons ha indicat el CSIC.

Implicació del centre a Blanes

En aquesta recerca, hi està implicat el Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB), que a través del seu web fa una crida a participar en aquest projecte per cartografiar l'entorn immediat, habitual, de cada ciutadà. Una vegada s'hagin obtingut les dades de mobilitat, podran comparar-se amb informació relativa, per exemple, a les taxes de criminalitat, contaminació atmosfèrica o tipus d'espais transitats, uns patrons que podrien donar llum sobre les forces que dirigeixen les desigualtats socials. A més, els científics assenyalen que també podria ajudar a descobrir problemes associats a la pròpia mobilitat de la ciutat.

Un dels objectius dels investigadors és que es puguin utilitzar els resultats d'aquesta anàlisi per fomentar un disseny de ciutats que respongui als usos reals. Mitjançant un comunicat, l'investigador de la Universitat de Princeton John Palmer va indicar que "la majoria de nosaltres ens movem només a través de petites àrees de les ciutats en les quals vivim"; afegint que "aquestes àrees són importants perquè determinen el nostre accés a recursos com la sanitat o l'alimentació".

Segons l'investigador del CSIC al centre d'Estudis Avançats a Blanes, Frederic Bartumeus, aquesta aplicació és "una primera aproximació metodològica del nou i potencial ús de la telefonia mòbil i de les seves aplicacions per obtenir informació de caràcter social i demogràfic en un context espacial".

De moment, s'estan recopilant dades de les ciutats de Barcelona, Nova York i Los Angeles. L'"app", disponible per a la seva descàrrega en dispositius mòbils intel·ligents amb sistema operatiu Android, arribarà en el futur a altres plataformes mòbils.