El futur decret de plantilles que està redactant el Departament d'Ensenyament, la normativa que regularà la contractació de docents, pot afectar de manera especial interins i substituts. D'acord amb l'esborrany d'aquest document, l'opinió de la direcció dels centres serà prioritària a l'hora de cobrir vacants amb personal interí, un fet que ha posat en alerta als sindicats educatius.

Per aquest motiu, Ustec·STEs ha convocat el professorat interí de Girona a una assemblea per analitzar els efectes del nou decret sobre la seva borsa d'interins i preparar mobilitzacions per a la recta final del curs.

Reunió dilluns al Montilivi

La reunió s'ha convocat per dilluns a l'institut Montilivi de Girona, a les 5 de la tarda, amb el lema "La borsa d'interins en vies d'extinció?" i acompanyada d'una petició de dimissió de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, a la qual Ustec·STEs li reclama "acomiada't!!". De fet, dilluns d'aquesta setmana, el conjunt de la Junta de personal docent no universitari de Girona -integrada pel sindicat convocant de l'assemblea, CCOO, FETE-UGT i Aspepc-SPS- ja va demanar la dimissió de Rigau.

Ustec·STEs assegura que l'esborrany del decret per a la provisió de llocs de treball que prepara Ensenyament "planteja que l'ordenació de la borsa del personal substitut i interí sigui irrellevant". De moment, es tracta d'un document provisional que la Conselleria està negociant amb la junta de directors de centre i que, segons critica Ustec·STEs, fins ara no s'ha entregat als sindicats que representen el professorat.

D'acord amb aquest esborrany, i tal com explica el sindicat en el seu darrer butlletí informatiu, "totes les vacants d'un centre que quedin per al personal interí podran ser triades a proposta de la direcció dels centres" -cosa que fins ara es limita a les places singulars-. El mateix document estableix dos requisits perquè això sigui possible: que el docent estigui inscrit a la borsa d'interins i que acrediti una experiència laboral de 12 mesos, amb una avaluació positiva. Ustec·STEs denuncia, especialment, l'apartat en el qual l'esborrany especifica que "es prioritzaran les propostes de les direccions en el procediment de nomenaments d'interins per davant del criteri d'ordenació de la borsa". Per al sindicat, aquest fer relega la borsa de substitucions i interinatges a "un paper merament consultiu per a les direccions i el seu ordre (experiència docent) no tindria gairebé cap rellevància a l'hora d'obtenir una vacant".