La campanya de la renda de l'Agència Tributària en té una d'alternativa i paral·lela a Girona, la que promou la Coordinadora d'ONG Solidàries per fer objecció fiscal i no contribuir a finançar l'exèrcit. D'igual manera que Hisenda dóna cita prèvia per complimentar la declaració, la coordinadora també ofereix el seu assessorament per a objectar i denunciar activament les polítiques militaristes.

Així, l'entitat solidària gironina proposa "desarmar els impostos" i desviar la part que l'Estat destina a despeses militars a una finalitat "socialment útil", ingressant els diners a una ONG. Per saber com fer-ho i quina quantitat destinar-hi, la coordinadora ofereix l'opció de demanar cita fins al 15 de juny i obtenir assessorament acudint a la seva seu, de dilluns a divendres.

A l'hora de determinar la quantitat d'impost a recuperar per tal de donar-hi un ús social, la Coordinadora d'ONG Solidàries de Girona informa de dues possibilitats: bé destinar-hi la quantitat que s'obté dividint tota la despesa de l'exèrcit espanyol entre el nombre d'habitants de l'Estat, que el 2011 era de 666,42 euros; bé aportar-hi una quota fixa de 84 euros escollida simbòlicament, en al·lusió al nombre de països empobrits acausa del deute extern. Una o altra quantitat són les que la campanya proposa ingressar en un compte bancari d'una entitat social o la ONG.

Ara bé, els promotors de la campanya objectora també adverteixen del risc que Hisenda reclami els diners pagats de menys quan la declaració és positiva o els que ha retornat de més quan és negativa.

La coordinadora gironina -una de les candidates a percebre els diners de l'Estat per a despesa militar- explica, pas a pas, com omplir correctament l'imprès de l'Impost de la Renda de Persones Físiques (IRPF). D'entrada, avisa que per poder fer efectiva l'objecció fiscal cal fer la declaració de renda, encara que no s'hi estigui obligat; i que no s'ha de confirmar ni per telèfon ni per internet, ja que cap d'aquestes dues vies permet formalitzar l'objecció.

Recomanacions pràctiques

El que es podria qualificar de manual objector de la Coordinadora d'ONG Solidàries -amb les pautes bàsiques penjades al seu web- especifica que s'ha d'omplir la declaració fins a la casella per a la "quota resultat de l'autoliquidació"; i destaca altres passos, com ara triar l'opció per calcular els diners que es vol objectar -una quota fixa o el tant per cent de la quota líquida- i escriure la quantitat; deduir-la a l'apartat de "càlcul del tribut i resultat de la declaració-retencions i altres pagaments a compte", col·locar-la en qualsevol casella disponible de la 742 a la 752 i, en aquesta mateixa, escriure "per objecció fiscal a les despeses militars" un cop impresa la declaració. Després ja es pot ingressar l'aportació corresponent a l'objecció fiscal al compte d'una entitat solidària, a la qual la Coordinadora recomana informar perquè en pugui fer un seguiment. Per últim, cal omplir una carta que s'ha d'adjuntar a la declaració i portar-la, juntament amb el comprovant de l'ingrés, al banc o a Hisenda.