El Jutjat d'Instrucció Número 5 de Blanes ha decidit arxivar la causa penal contra l'arquitecta de Lloret de Mar i el tècnic de la Comissió d'Urbanisme per les obres del xalet de luxe a la finca de Can Juncadella. A la interlocutòria, el jutge conclou que l'actuació dels dos funcionaris va ser "correcta" a l'hora d'avalar la llicència d'obres i no "arbitrària", com es denunciava. En conseqüència, el jutjat ordena que s'arxivi la causa que se seguia per un delicte de prevaricació urbanística. La decisió, però, no és ferma i el fiscal podria recórrer.

Cal recordar que l'entitat ecologista SOS Lloret va denunciar al fiscal especialitzat en Urbanisme i Medi Ambient que l'obra que s'estava duent a terme a la finca Can Juncadella -protegida per diverses normatives- s'estava convertint en molt més gran que l'obra menor que havia de ser inicial. El fiscal hi va veure indicis de delicte i la va remetre als jutjats de Blanes perquè obrissin una investigació. Això va suposar que, ja d'entrada, s'imputessin l'arquitecta municipal de l'Ajuntament i un tècnic de la Comissió d'Urbanisme de Girona. El fiscal considerava que hi havia indicis que tots dos havien comès un delicte de prevaricació urbanística. I a finals de l'any passat, el Jutjat de Primera Instància i Instrucció Número 5 de Blanes va obrir diligències i va citar a declarar els dos imputats, agents dels Mossos d'Esquadra, diversos perits i arquitectes.

Ara, després d'analitzar la documentació i escoltar les declaracions, el jutge conclou que cap dels dos imputats va actuar "de manera arbitrària". La interlocutòria recull que "no es pot concloure que l'actuació dels dos imputats pretengués emparar la construcció d'un complex residencial de luxe, totalment nou i aliè a les prescripcions urbanístiques de Lloret de Mar".

"Sembla que la seva actuació va ser correcta i no es correspon a motius que no siguin els habituals en el desenvolupament de les seves obligacions", resol el jutjat. Entre d'altres, la interlocutòria conclou que, tot i que el nou Pla General de Lloret estigués aprovat, com que encara no havia entrat en vigor, no és estrany que la llicència d'obres "es tramités per una altra via".

A més, a l'hora de fonamentar la seva decisió, el jutjat també recorda que els ecologistes van intentar aturar l'obra portant el Pla General davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). I que el mateix TSJC els hi va desestimar el recurs. En conseqüència, el jutjat ordena que s'arxivi la causa que se seguia per un delicte de prevaricació urbanística. La resolució no és ferma i s'hi pot interposar un recurs de reforma, davant el mateix jutjat, en un termini de tres dies o bé un d'apel·lació en cinc dies.

L'Ajuntament es va mostrar satisfet amb la decisió judicial, malgrat que el fiscal encara podria recorre-la. "Estem contents, però hem de ser prudents, perquè la interlocutòria no és ferma", va afirmar el regidor d'urbanisme, Jordi Martínez, que sí que va reconèixer la satisfacció "perquè d'alguna manera el jutge ens dóna la raó, no veu indicis de delicte". Martínez va recordar que la llicència es podia donar segons el POUM de Lloret.

Actualment, l'obra està ja molt avançada. La finca de Can Juncadella es troba a primera línia de mar i envoltada de boscos que pertanyen a l'espai protegit del Massís de Cadiretes. El xalet compta amb tretze suites, una vintena de banys, un saló de te, un celler de licors i una piscina amb solàrium.