Les policies locals gironines van fer 2.133 controls de seguretat durant el 2012, una xifra superior a la de l'any anterior que va ser de 1.869, segons dades presentades per l'Associació de Caps de Policia Local de les Comarques Gironines que ha recollit l'activitat d'un total de 26 cossos, cinc menys que el 2011. La prevenció dels assalts violents ha concentrat una part important dels esforços a aquells municipis que van registrar un augment dels robatoris, sobretot al Baix Empordà, i es van fer uns 200 controls de mitjana en els punts més problemàtics. Destaca també la caiguda a la meitat dels accidents mortals de trànsit, passant d'onze el 2011 a cinc el 2012.

La memòria del 2012 que cada any presenta l'associació d'aquest cos no recull un augment considerable de l'activitat delictiva respecte l'any anterior en línies generals. Cal tenir en compte a l'hora de fer la comparativa que la memòria d'enguany inclou cinc cossos menys que els recollits l'any anterior i per tant la representativitat és menor. Així per exemple, es van fer un total de 11.756 atestats i denúncies d'àmbit penal mentre que el 2011 van se 13.180. En el cas de les detencions, s'ha passat de 1.707 l'any 2011 a 1.539 el 2012, de les quals 135 van ser per robatoris amb violència i intimidació; 219 per robatoris amb força i 281 per delictes contra les persones com ara una baralla.

En el cas de les denúncies de trànsit que van arribar a la via penal, destaca els 462 conductors enxampats sense permís de conduir o els 60 casos de conducció temerària. També es van denunciar 785 persones per portar un vehicle sota els efectes de l'alcohol o les drogues. Per excés de velocitat, es van tramitar 6 denúncies per la via penal mentre que per la via administrativa van ser 12.799.

En total, les policies locals gironines van fer 1.798 controls de drogues i alcohol que van permetre aturar gairebé 17.000 vehicles. Pel que fa a la velocitat, es van fer 99 campanyes amb 525 controls.

Menys víctimes

Una dada positiva del balanç és la reducció de ferits a les carreteres de dins dels municipis gironins. Així, s'ha passat de 162 ferits greus el 2011 a 78. Malauradament, també es van registrar víctimes mortals -cinc- tot i que és la meitat de les registrades l'any anterior que van ser un total d'onze. En xifres globals, les policies locals3 gironines van comptabilitzar 3.709 accidents sense ferits el 2012 i 1.392 més amb ferits lleus.

Combatre assalts violents

En el capítol de seguretat ciutadana, les policials locals gironines van fer 2.133 controls, 264 més que les registrades en la memòria de l'any passat tot i la menor representativitat de la memòria. També es van fer 234 denúncies per portar armes prohibides -sobretot armes blanques-, 1.473 per tinença o consum de drogues en dosis petites i 3.266 verificacions d'alarmes.

Els representants de l'associació també van subratllar "l'esforç important" que han fet les policies locals d'aquells municipis que van registrar una onada d'assalts violents. El 2012, es van arribar a fer uns 200 controls específics per a aquesta problemàtica de mitjana en aquells pobles més conflictius, sobretot del Baix Empordà. Uns esforços que el director d'Interior a Girona, Albert Ballesta, va reconèixer i elogiar referint que han estat una "ajuda valuosíssima" que ha servit per reduir la inseguretat ciutadana en col·laboració amb els Mossos d'Esquadra. També va comentar que els resultats presentats són el reflex de la "bona feina" que està portant a terme aquest cos.

Les dades es van presentar ahir a la sala de plens de l'Ajuntament de Begur, durant una trobada que també ha servit per elegir un nou president. El cap de la policia local de Platja d'Aro, David Puertas, ha cedit aquest càrrec al cap de la Guàrdia Urbana de Figueres, Josep Maria Riera, que a partir d'ara estarà al capdavant de l'associació policial.

El president sortint va reivindicar la necessitat d'adaptar la normativa a la realitat actual i també evitar duplicitats del servei amb una única normativa per als agents de la Policia Local i els Mossos d'Esquadra. També va apuntar que cal millorar l'atenció i resposta del telèfon d'emergències 112 que actualment discrimina el servei per cossos i no pas per la proximitat del lloc dels fets.