Satisfacció per l'èxit de la primera jornada d'aplicació de la prohibició de circular per la N-II per als camions de quatre o més eixos, però sense perdre de vista l'objectiu final: el desdoblament complet de la Nacional entre Maçanet de la Selva i la Jonquera. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va encarregar-se ahir de subratllar que la normativa que es va posar en marxa ahir és una mesura "temporal i excepcional" i va tancar les portes a alternatives com un format de circumval·lació, com en el cas de Girona passant per l'AP-7, que és el que han demanat els veïns de Bàscara.

El conseller va justificar la necessitat des desdoblar ja que en el seu pas per les comarques gironines, la N-II és la segona carretera amb més sinistralitat de l'Estat, tan sols superada per una carretera de València. Vila va afirmar que aquest sol fet ja justifica el desdoblament, en una via que va definir com a "horrorosa". El titular de Territori i Sostenibilitat va negar que hi hagi cap altra alternativa en ment, i va recordar que en aquests moments el govern està "en disposició de tancar una demanda que de fa més de 20 anys". Vila va remarcar que "el Govern respecta totes les opinions, però aquesta és una reflexió que ja hem fet i no hi haurà cap revisió, perquè el desdoblament de la N-II s'ha cronificat injustificadament", en referència a algunes demandes d'alternatives a desdoblar.

Primer dia exitós

Pel que fa a la primera jornada de restriccions de pas per la Nacional per als camions de quatre o més eixos, el conseller va celebrar que no es registrés "cap incidència" i que "ni tan sols hi hagi una anècdota per explicar". Tot posant de relleu que aquesta ha estat una mesura a la qual ha costat molt poder arribar, Vila va afirmar que ara els Mossos continuaran als punts de control per vigilar que es compleixi el nou reglament sense "ànim sancionador". Tot i això, durant la seva intervenció va deixar clar que el fet que la normativa entrés en vigor ahir a la mitjanit vol dir que ja es poden començar a imposar les primeres sancions de 500 euros. El conseller va afirmar que el fet que hi hagi un "ànim pedagògic" no vol dir que el Servei Català de Trànsit no castigui els qui incompleixin la normativa, i que els Mossos ja sabran detectar els que ho fan conscientment vers els que ho fagin per desconeixement.

Vila va avançar que en comparació al divendres de la setmana passada, des de mitjanit fins a les 12 del migdia havien passat per l'autopista 1.790 camions més, ja que n'havien passat vora 5.000 mentre que el divendres anterior n'hi havia hagut uns 3.200.