Un grup de persones del veïnat de Rocabruna demanen que l'Ajuntament posi portes a les dues entrades de les mines de les Ferreres. Són la boca romana i la del faig. Hi havia més entrades però han quedat tapades per esllavissades o per la vegetació. Les mines estan situades a més d'una hora del castell de Rocabruna; al peu de Montfalgars, a la serra del Vernadell. Segons ha explicat el portaveu dels veïns, Fermí Boví, en les darreres visites que han fet els veïns i el Grup Mineralògic Català, han detectat esllavissades a l'interior de les mines. Es tracta, segons ell, del senyal inequívoc del fet que hi ha entrat gent i s'han endut minerals. Ha assenyalat que és una activitat d'extrema perillositat perquè els intrusos poden quedar sepultats. La darrera visita dels membres del Grup Mineralògic i dels veïns va tenir lloc el passat diumenge, dia 14 d'abril.

Els veïns també demanen el suport administratiu de l'Ajuntament perquè els deixi adequar una zona de les mines per a visites.

La idea és tancar les mines i disposar de claus per quan algú vulgui visitar-les obrir-les. Això no obstant, l'accés només seria a una zona adequada per les visites, amb baranes i cordes. Els veïns, entre els quals també hi ha gent de Camprodon, es farien càrrec de l'adequació de les mines per a les visites. Ells reclamen que l'Ajuntament es faci càrrec dels tràmits amb els propietari de la superfície i que concreti la situació legal de l'explotació minerològica a la Direcció General d'Energia i Mines. Fermí Boví explica que encara no hi ha una certesa del fet que la cessió per l'extracció de minerals estigui acabada.

Les mines van estar en producció fins al 1966. En els darrers temps s'hi treia coure i ferro. Segons Boví, hi havia una petita fàbrica, on es separaven i es netejaven els materials. Després un camió duia el mineral fins a Camprodon. Aquest va ser el problema que va suposar el final de l'explotació. El viatge es feia a través d'una difícil pista forestal que comportava un al risc d'accidents a un camió carregat d'un material molt pesant.

Així va acabar una explotació que datava dels temps dels romans. De fet els romans les van descobrir i les van començar a explotar per treure'n plata i or. Els testimonis dels romans són la presència de galeries circulars fetes per evitar estructures de sosteniment i les galeries de desguàs per drenar els punts que quedaven inundats.

Durant l'alta edat mitjana no hi ha documentació referent a l'explotació de les mines, però sí que hi ha constància que la zona de Rocabruna tenia molts més habitants que els 80 actuals. A la baixa edat mitjana en treien treien ferro, quars i coure. N'han quedat escales, i bancs edificats a l'interior, túnels d'unió, i els alineaments exteriors de les runes.

La intenció dels veïns és que els testimonis de l'extens laberint subterrani de les mines puguin ser visitables pels escolars, a partir de cinquè de primària. I, puguin tenir un efecte en l'economia de la Vall de Camprodon.

En les darreres visites el Grup Mineralògic h ha descobert 50 mostres de minerals estranys que seran mostrades en un llibre que també parlarà de la història de Rocabruna.