La finca Can Ribot de Cassà de la Selva, al bell mig de l'espai protegit de les Gavarres, ha vist desaparèixer els 13.000 eucaliptus que es van plantar durant els anys 70 per a la producció de pasta de paper i s'han substituït per 2.850 alzines sureres i 1.300 pins pinyers. Es tracta d'una prova pilot per recuperar el bosc que hi havia originàriament. L'eucaliptus és una planta exòtica molt invasiva i molt propensa als incendis forestals. El projecte, que ha comptat amb un pressupost de prop de 40.000 euros, s'ha dut a terme des de la Diputació de Girona, l'Obra Social La Caixa i el Consorci de les Gavarres, amb el vistiplau del propietari.

La finca tenia fins ara una plantació d'eucaliptus en una extensió de 13,8 hectàrees que ara s'ha reconvertit en bosc de sureda i de pi pinyer, les plantes que hi havia originàriament. El seu propietari ha acceptat aquesta reconversió, entre altres coses perquè aquesta planta exòtica ja no té cap rendiment econòmic però també perquè es pot recuperar el bosc per a les pròximes generacions. "Els que vinguin, tindran la finca ben poblada", explicava l'amo de la finca, Joan Jordà, en una visita als terrenys.

El gerent del Consorci de les Gavarres, Oriol Armet, va assenyalat que aquesta és una prova pilot que permetrà transformar "un desert" amb un "bosc originari" i que esperen poder repetir-lo en el temps amb altres propietaris de finques de les Gavarres. I és que en l'àmbit del massís hi ha unes 480 hectàrees amb plantació d'eucaliptus, bona part de les quals estan abandonades. L'establiment d'aquesta espècie exòtica es va fer durant els anys 70, promogut per l'empresa Torras Hostench, que buscava per una banda tenir matèria prima per a la fàbrica situada a Sarrià de Ter i per l'altra, oferia la possibilitat de generar una renda a moltes finques forestals que en aquell moment estaven en desús.

Ara, la Diputació de Girona, en col·laboració amb el Consorci de les Gavarres, s'ha compromès a seguir treballant per anar recuperant aquests espais i eliminar aquesta planta exòtica. Segons el vicepresident i diputat d'Acció Territorial, Miquel Calm, el temps ha demostrat que "l'oferta que es va fer al seu moment als propietaris ha sigut una mala història i un mal negoci" i va recordar que cal la complicitat d'ells per poder dur a terme aquesta recuperació. Per això, confien poder avançar en aquest àmbit en els pròxims anys.

L'eucaliptus és una espècie exòtica molt competitiva respecte les altres espècies autòctones, que estira l'aigua i nutrients del sòl, i que és molt propensa als incendis, que és la principal amenaça del massís de les Gavarres. A més, rebrota amb molta facilitat. Per això, la prova pilot ha consistit en eliminar aquestes plantes aplicant un tractament químic que acabi amb tots els exemplars.

Es va estudiar utilitzar la fusta per fer-ne paper però els costos eren massa elevats i al final es va optar per fer-ne biomassa. L'empresa que es va encarregar de fer la tala dels troncs -alguns poden arribar a fer vint metres d'alçada- tambées va quedar la fusta. El projecte també té una vessant social, ja que les tasques de plantació d'alzines sureres i pins pinyers han anat a càrrec de treballadors del Grup Èxit que treballa per amb persones amb risc d'exclusió social.

El projecte, que ha durat uns sis mesos, inclou també un acord de custòdia amb el propietari de la finca, de manera que el consorci s'encarregarà de replantar els exemplars morts i fer-ne el manteniment en els pròxims 10 anys. El cost total ha estat de 39.972,78 euros finançats per l'Obra Social "la Caixa" en el marc del conveni de col·laboració amb la Diputació.