Els metges de l´hospital Trueta es van reunir ahir en assemblea per posar en comú les informacions que circulen sobre la tercera onada de retallades que el Govern previsiblement ha d´aplicar per complir amb l´objectiu de dèficit. El sindicat Metges de Catalunya calcula que la tisorada aquesta vegada pot ser d´entre el 6 i el 8% a l´hospital Trueta i a la resta de l´Institut Català de la Salut (ICS), xifres que al centre sanitari gironí es tradueixen en uns 5 milions d´euros. Segons els faculta­tius, les retallades als hospitals comarcals seran encara superiors, d'entre un 8 i un 10%.

Metges de Catalunya va calcular aquestes xifres basant-se en les últimes informacions internes i en la hipòtesi que la Generalitat aprovi uns pressupostos amb un sostre d´1,5% de dèficit. El portaveu del sindicat a Girona, Josep Vilaplana va assegurar que aquestes xifres comportaran inevitablement més retallades de sou i acomiadaments. La gerència de l´ICS, per la seva banda, va replicar que aquests números no es podien confirmar perquè precisament de moment encara no hi ha res tancat sobre els pressupost.

En un comunicat, l´ICS va aclarir que l´objectiu és «preservar el personal i el sou, més enllà de la paga extra que ja s´ha anunciat que es perd». Vilaplana va recordar que el sector ja porta «dos anys de retallades que han comportat un empitjorament tant de les condicions laborals com de l´atenció als malalts». En aquest sentit, el portaveu de Metges de Catalunya va explicar que actualment el Trueta es troba «en les mateixes condicions que l´any 2005. I si es certifiquen aquestes retallades deixaran el sector en coma».

Baixada de pressupost

El sindicat va remarcar que el pressupost de l´hospital Trueta compta actualment amb un pressupost d´uns 125 milions d´euros, mentre que abans de les retallades es barallaven uns comptes superiors als 140 milions. Si la tercera onada d´ajustos s´aplica segons els números de Metges de Catalunya, el Trueta passaria a disposar d´un pressupost inferior als 12o milions d´euros.

Vilaplana també va explicar que el CatSalut podria deixar de contractar entre un 8 i un 10% menys d´activitat als hospitals concertats de la demarcació, fet que també repercutiria tant en l´activitat com en el personal.

El Trueta no va ser l´únic hospital on es van celebrar assemblees. Tots els grans hospitals catalans també van reunir-se per analitzar la situació al sector i fer fronts a les noves retallades. Per ­exemple, el sindicat va anunciar que a l'hospital Vall d'Hebron hi ha «una legió de 170 metges que cobren 2.200 euros bruts al mes, menys que els Mossos d'Esquadra en pràctiques, que en cobren 2.300».

Rosa Boyé, delegada de MC, va denunciar després d'una assemblea celebrada en aquest hospital que en 7 hospitals de l'ICS ja hi ha 380 metges amb aquests salaris (més del 12% dels 3.300 faculta­tius de l'ICS), que estan per sota d'Espanya, de la sanitat pública catalana i d'altres sectors.

Aquests metges, va puntualitzar en declaracions a l´agència EFE, fa anys que treballen amb gran responsabilitat i molts anys de formació i qualificació. Boyé ha afegit que estan a favor que un mosso tingui un bon sou, però creu que no es poden igualar les nòmines «perquè no estem a Cuba, on un escombriaire cobra el mateix que un metge», sinó que ha de ser proporcional segons el nivell de responsabilitat.

Va explicar que el sou dels metges té molts complements que es van donar per equiparar salaris amb la resta d'Espanya, que ara s'han convertit en un enemic, «perquè els treuen com volen». També va afegir que aquesta retallada hauria de ser principalment en el capítol de personal, ja que no es pot reduir l'activitat assistencial.