Si el Govern acaba aprovant les noves retallades que es preveuen en sanitat, els pacients poden començar a patir de ple els seus efectes. El Col·legi de Metges de Girona es va mostrar així de contundent en un comunicat en què demana als representants "polítics i econòmics" que no disminueixin la prestació en salut de cares als pressupostos que la Generalitat encara ha d'aprovar.

El document està signat pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, el president del qual, Benjamí Pallarès, també és el representant dels facultatius gironins. En la carta, la institució que engloba els quatre Col·legis catalans adverteix que "una major restricció podria repercutir de forma directa i indirecta al conjunt de l'assistència mèdica pública". És a dir, que no només deixaria més tocada la situació dels professionals, sinó també la dels pacients, que actualment ja noten alguns efectes de les retallades com ara l'augment de les llistes d'espera.

La declaració dels Col·legis coincideix amb les advertències que el sindicat Metges de Catalunya va llançar dimecres sobre les conseqüències d'una nova onada de retallades. Aquest sindicat va revelar que el Govern estudia fer nous ajustos d'entre un 6 i un 10% als centres sanitaris catalans, uns números que, segons Metges de Catalunya, "deixen els hospitals "en coma" i afecten negativament la feina dels professionals".

En aquest sentit el Col·legi de Metges va recordar que "els professionals ja hem realitzat tots els esforços que se'ns han demanat disminuint en els últims tres anys entre un 25 i un 30% dels nostres honoraris". Per contrapartida, asseguren que han augmentat les hores d'exercici professional sense rebre res a canvi.

Compromís per la qualitat

Els metges també van fer pública la seva preocupació i van fer pal·lès que "per respecte a la dignitat personal dels ciutadans i per responsabilitat davant d'aquesta difícil situació" es veuen amb l'obligació de llançar aquesta advertència i fer pal·lès "el compromís adquirit amb la societat de se?guir mantenint un servei de qualitat des del professionalisme".

El Col·legi de Metges va remarcar que la importància de garantir la cobertura universal en salut adquireix la seva màxima dimensió en moments difícils com aquests. Segons els professionals, ara ja no es tracta d'arribar a l'excel·lència o de "donar més per menys", sinó de "mantenir el nivell adquirit amb l'esforç de tots".

El document del Col·legi també destaca que el bon nivell d'assistència sanitària obtingut al llarg d'aquests anys "s'ha aconseguit amb un dels pressupostos en salut més baixos de la Unió Europea", i que "la competència professional, les infraestructures sanitàries i la confiança dels malalts amb els professionals i amb els metges en particular han generat amb els anys un nivell reconegut". Per això, sentencia que "guanyar la confiança d'una societat costa molts anys, però perdre-la no costa gens".