Centres educatius, pares, alumnes i col·lectius socials de poblacions com Salt, Blanes, Vidreres, Sant Feliu de Guíxols, Camprodon, Llagostera o Figueres van expressar ahir el seu rebuig a les retallades pressupostàries i a la reforma educativa que prepara l'Estat. Tots ells es van adherir a la crida del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) a participar en tancades als centres, xerrades o actes simbòlics contra les actuals polítiques educatives.

L'escola La Farga de Salt va acollir una d'aquestes accions just en acabar l'horari lectiu, a les 5 de la tarda. Amb el nom de "Tancada per l'educació pública", el centre va preparar un berenar, va llegir un manifest en defensa de l'educació pública i va realitzar altres activitats que van comptar amb la participació de mestres, pares i alumnes.

A Blanes, l'escola Napoleó Soliva dur a terme un acte reivindicatiu, també amb tota la comunitat educativa, que va començar a un quart de 6 per acabar a les 7 de la tarda. En aquest cas, l'activitat central va consistir en el passi d'una sèrie de vídeos elaborats per alumnes sobre les conseqüències de les retallades. Com en altres escoles, el Napoleó Soliva també va llegir una declaració i va exhibir pancartes reivindicatives.

A Figueres, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i la Plataforma pels Drets socials de l'Alt Empordà va organitzar una xerrada col·loqui a la plaça de l'Ajuntament.

La "setmana groga", tal com s'ha denominat la mobilització promoguda pel MUCE, està instigada per sindicats educatius, d'estudants, associacions de mares i pares d'alumnes o col·lectius de mestres com el Rosa Sensat, entre d'altres. El seu calendari també inclou xerrades sobre la futura Llei orgànica de millora educativa (Lomce), com la que van realitzar ahir a l'escola Salvador Espriu de Vidreres, dilluns a l'escola Maria Àngels Anglada de Figueres, dimarts a l'institut Baix Empordà de Palafrugell o en seus sindicals, com les que han programat CCOO i UGT a Girona el 2 de maig.

La setmana reivindicativa es clourà diumenge, amb una manifestació unitària convocada a Barcelona.