Les farmàcies disposaran properament d'envasos de medicaments ajustats al tractament, segons va anunciar ahir la ministra de Sanitat, Ana Mato. Aquesta mesura ja s'ha posat en marxa per al grup terapèutic dels antibiòtics i en els propers mesos s'introduiran altres fàrmacs amb aquests nous formats.

Mato també va comunicar que els laboratoris tindran un 95% de reducció de les taxes derivades de l'adequació dels envasos als tractaments, tal i com recull el projecte de modificació de la Llei del medicament aprovat el passat divendres al Consell de Ministres.

La ministra va instar també a arribar a "un acord global" per garantir la sostenibilitat del sistema de salut.

Mato va fer aquestes declaracions durant la presentació de la conferència de la presidenta de la patronal dels laboratoris farmacèutics, Farmaindústria, Elvira Sanz. La ministra va assegurar que entre tots es pot construir "una autèntica política farmacèutica" amb l'objectiu compartit de "definir un marc estable i previsible".

Per aconseguir-ho, va considerar que seria "molt convenient" arribar a un "acord global amb la indústria farmacèutica per garantir el diàleg i l'intercanvi d'informació i col·laboració" i així garantir la sostenibilitat del sistema. Va afegir que amb un acord d'aquestes característiques es recuperaria "un marc d'enteniment i de compromís que, lamentablement, es va perdre en anterior etapes polítiques".

Per a Mato, seria necessari que "el medicament deixi de ser considerat com un problema per al sistema sanitari i fos reconegut com el que és: una potent eina per a la salut dels ciutadans".

En aquest sentit, va dir que és feina de tots els agents aconseguir que l'accés als medicaments sigui efectiu per a tots "eliminant desigualtat o mesures discriminatòries".

Per últim, va reconèixer que aquest no ha estat un any fàcil per a les companyies farmacèutiques i que per això s'ha posat en marxa el Pla de Pagament a Proveïdors i el Fons de Liquiditat Autonòmic.

Efectes secundaris

Per altra banda, l'Agència Europea del Medicament (EMA, en anglès) ha recomanat suspendre la comercialització dels fàrmacs que contenen tetrazepam en tots els països comunitaris per possibles reaccions a la pell, va informar ahir l'organisme.

El tetrazepam, el nom comercial més conegut és el de Myolastan, és usat sobretot com a relaxant muscular i per dolors aguts de contractures, especialment a l'esquena i el coll.

El Grup Europeu de Coordinació (CMDh) de l'EMA, del qual formen part totes les agències de medicaments europees, ha avaluat el cas després de rebre un informe desfavorable del Comitè per a l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància (PRAC). En un comunicat divulgat ahir, l'EMA va assenyalar que ha comunicat la seva decisió a la Comissió Europea (CE) perquè prengui una decisió en tot el territori de la UE.

L'Agència Europea del Medicament va puntualitzar que els beneficis del fàrmac no superen els riscos associats amb el seu consum. La investigació va respondre a les advertències que el fàrmac havia produït unes reaccions greus a la pell a França.

Entre les reaccions identificades figuren l'anomenada síndrome Stevens-Johnson, la necròlisi epidèrmica tòxica, l'eritema multiforme i una erupció cutània amb eosinofília (leucòcits). El PRAC va concloure que el tetrazepam està associat amb un risc, encara que baix, de reaccions cutànies, assenyala l'EMA.

L'agència va aconsellar als pacients que estiguin prenent aquest medicament que no deixin de consumir-lo de manera sobtada sense abans rebre la recomanació del seu metge. L'organisme va recomanar a més parlar amb el seu metge sobre el tractament que està rebent i buscar un altre alternatiu.

L'EMA també va demanar als metges que busquin altres tractaments per als seus pacients amb fàrmacs que no continguin tetrazepam. L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ja va recomanar fa unes setmanes com a mesura de precaució no sobrepassar els set dies de durada en els tractaments amb Myolastan, ja que les reaccions greus solen aparèixer durant el primer mes.