La meitat dels voluntaris de l'ADF de la comarca, formada per vuitanta persones, rebrà una formació extra per conèixer les tècniques que utilitzen els Bombers en cas d'un incendi forestal. Serà un curs de vint hores que es farà a principis de juny i que els servirà per saber com actuar en casos excepcionals. El protocol estableix que els voluntaris facin de suport als Bombers i per tant no tenen per què conèixer aquestes tècniques. Arran dels focs de l'estiu passat, però, han cregut convenient oferir aquesta formacó ja que en algunes situacions límit, superats per les circumstàncies del moment, alguns membres de l'ADF van actuar en les tasques de primera línia, assumint més responsabilitat i riscos.

"En el 99% dels casos, els voluntaris fan tasques de suport i sempre van acompanyats dels Bombers però en situacions com l'estiu passat ens toca fer de tot i fer un pas endavant quan al lloc no hi ha bombers", diu el pressident de l'associació d'ADF de la comarca, Josep Maria Cervera. El president de l'ens subratlla que en cap cas suposarà canviar el protocol d'actuació sinó que es tracta d'estar preparats davant de situacions excepcionals. "Volem tenir més tranquilitat i la certesa que la gent que envies està preparada fins i tot per actuar sense l'ajuda dels bombers", insisteix.

Les jornades, que es faran a través del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya, consistiran en donar a conèixer els procediments que els Bombers duen a terme en un incendi forestal i que al mateix temps serveixen per garantir la seguretat dels que treballen davant del foc. El cost és de 5.000 euros, una partida que prové dels recursos obtinguts durant la campanya #focempordà, coordinada pel Consell Comarcal. En total, es van recollir 81.841,09 euros de les aportacions fetes de forma solidària.

D'aquest mateix fons, s'han destinat 1.000 euros a l'associació per fer xerrades informatives d'autoprotecció a veïns que viuen en masos aïllats o al mig del bosc. L'objectiu és ensenyar-los a protegir-se en cas d'un incendi. S'han fet un total de cinc sessions -a Avinyonet de Puigventós, terrades, Agullana, Sant Miquel de Fluvià i Espolla- i hi han assistit un centenar de veïns.

Pel què fa a la campanya d'estiu, els ADF estan pendents dels ajuts que arriben de la Generalitat i altres institucions. De moment, diu, no tenen confirmats els que el Govern destina a manteniment i que l'associació utilitza per pagar les assegurances dels 21 vehicles que utilitzen per fer la feina de vigilància al territori. "Se'ns ha dit que es convocarien aquests ajuts però no sabem ni quan ni per quines quantitats", insisteix. Si no arriben abans del juny, diu que no podran afrontar l'assegurança de la meitat dels vehicles. Sí que els han confirmat, en canvi, la contractació d'uns dotze voluntaris de l'associació per la campanya a través del conveni amb la Diputació. "De moment, tenim fet un dispositiu de mínims", assegura Cervera, que recorda que l'actiu més important que tenen és el voluntariat i que estan acostumats a buscar recursos on calgui.