Càritas Diocesana de Girona exigeix, coincidint amb el Dia internacional dels treballadors, mesures urgents per garantir el dret a un treball digne. Perquè això sigui possible, l'entitat reclama a la Generalitat polítiques d'ocupació efectives, que es prioritzin les empreses d'inserció i els centres especials de treball, es reforci la protecció dels que han perdut la feina i se'ls garanteixin prestacions econòmiques mínimes o que es regulin convenis de pràctiques per a persones en risc d'exclusió social.

L'organització fa públiques aquestes demandes pocs dies després d'haver passat balanç de la seva activitat del 2012, quan va atendre 997 persones amb especials problemes per trobar feina i va aconseguir oferir un centenar de llocs de feina a gironins en situació especialment vulnerable, gràcies a la col·laboració de més de 50 empreses i famílies.

Un miler de gironins

L'oferta de Càritas inclou programes d'orientació i d'inserció sociolaboral per a persones que es troben amb serioses dificultats a l'hora d'incorporar-se al món laboral, uns serveis que duu a terme amb 35 voluntaris i 15 tècnics que treballen a l'organització.

Del miler de gironins que Càritas Diocesana va atendre l'any passat per motius relacionats amb la feina, més de dues terceres parts -el 68%- tenien càrregues familiars i, d'aquests, el 22% era famílies monoparentals.

Més de la meitat -el 51%- eren joves d'edats compreses entre els 18 i els 35 anys; i en una proporció similar -el 53%- depenien d'algun tipus de prestació o ajut econòmic d'urgència social, mentre que el 30% no tenia cap tipus d'ingrés. Altres dades rellevants són que la majoria d'usuaris de Càritas -el 60%- eren dones; el 42% no disposava de cap experiència laboral prèvia; el 40% no tenia estudis o, en tot cas, eren bàsics; i el 23% era persones soles, sense suport familiar. Càritas tanca el seu llistat de dades destacades del 2012 remarcant que el 75% de persones que hi van acudir tenien la documentació regularitzada per tal de poder treballar.

Per Càritas, les xifres actuals de l'atur "són una crida urgent a la responsabilitat de tothom per capgirar una situació que impedeix l'accés a altres drets fonamentals" i reclament "noves solucions a temps nous" -en la recent presentació de la Memòria 2012, els responsables de l'organització a Girona van remarcar que s'ha de deixar de parlar de la crisi per afrontar la realitat que ha creat-. Així, entre d'altres mesures, Càritas demana un pla català de polítiques actives d'ocupació que incideixi, sobretot, en les persones més vulnerables.

L'entitat exemplifica que hi ha altres vies d'intervenció exposant els resultats dels programes sociolaborals que desenvolupen a Girona. A més de destacar que, en tot l'any passat, l'empresa d'inserció de Càritas (Ecosol) va crear 40 llocs de treball; 217 persones van participar en processos de selecció per a treballadors; i es va donar feina a 79 persones, 66 amb contracte d'inserció i la resta per obra o servei.