L'ús de vaques i cabres per controlar la massa forestal i prevenir incendis, en zones on hi ha risc de focs, permet estalviar entre un 75 i un 80% en comparació amb les neteges de bosc que utilitzen sistemes mecànics. Aquest és un dels avantatges d'un mètode que ja s'utilitza en diverses iniciatives que ara s'estenen del Montgrí (Baix Empordà) al Montsant, passant pel Garraf i Montserrat, i que entre avui i demà s'exposaran en unes jornades a Barcelona. Els seus defensors consideren que també es podria fer extensible a espais protegits com les Gavarres.

A Catalunya, s'estan desenvolupant una dotzena de projectes que han posat a prova l'ús de ramats d'herbívors per controlar la massa forestal i la prevenció d'incendis, segons dades recollides pels organitzadors de les jornades "Nous reptes en conservació de la natura", que se celebren a l'edifici barceloní La Pedrera.

Els seus promotors defensen que utilitzar ramaderia en zones controlades de bosc suposa un important benefici per a la prevenció d'incendis forestals i, alhora, asseguren que la seva aplicació es podria estendre amb certa facilitat a àmplies zones de la Catalunya central, a la serralada transversal i a àrees d'especial interès com les Gavarres o el Montnegre-Corredor.

Entre els arguments a favor també hi ha el benefici social que comporta aquest tipus de ramaderia que -segons afirmen- destaca especialment en circums?tàncies com les actuals, en les quals els recursos econòmics per a treballs d'extinció d'incendis són limitats.

El director de l'àrea de Medi Ambient i Territori de la Fundació Catalunya-La Pedrera, Miquel Rafa, assenyala que "l'ús de ramats d'herbívors per al control de la massa forestal en zones amb risc d'incendi suposa un estalvi econòmic d'entre un 80 i un 75% respecte a les neteges del bosc per sistemes mecànics", tot i advertir que "encara s'han de trobar fórmules i acords per garantir que aquesta activitat sigui rendible econòmicament per als ramaders". Rafa remarca que aquesta mateixa ramaderia pot produir carn de molt bona qualitat, però matisa que perquè es pugi estendre encara falten programes de suport i subvencions que en garanteixin la viabilitat econòmica.