Les entitats ecologistes, SOS Empordanet i l'Associació de Veïns i Fills de Forallac (AVIFF), fermes opositores a la construcció d'una incineradora i a una macroplanta de tractament de residus al poble, han celebrat que la comissió d'Urbanisme de Girona hagi tombat els dos projectes. Les associacions ressalten que es tracta "d'una bona notícia" després d'anys de reivindicacions i asseguren que continuaran lluitant fins que "els projectes estiguin morts i enterrats". "El que ens fa més por és que es tornin a tirar endavant aquestes instal·lacions d'alguna altra manera", ha explicat el president de l'AVIFF, David Ros. Properament, el poble acollirà unes jornades informatives sobre la macroplanta.

Aquest dijous, la comissió d'Urbanisme de Girona ha tombat els projectes per construir una incineradora i una macroplanta de tractament de residus a Forallac, al Baix Empordà, perquè els promotors no han presentat la documentació requerida per tirar endavant l'autorització. Ara, els impulsors hauran de començar a tramitar de nou el projecte i, aquest cop, cal que ho facin de forma conjunta. Fins ara, els promotors havien presentat els projectes en dos expedients diferents tot i que es tracta dels mateixos empresaris.

Des d'un principi, aquesta idea va despertar l'oposició dels veïns i entitats de Forallac que, reiteradament, van mostrar el seu rebuig a la instal·lació d'una planta d'aquestes característiques al costat del jaciment ibèric dels Clots de Sant Julià. SOS Empordanet i l'Associació de Veïns i Fills de Forallac van ser dues de les entitats més reivindicatives i amb més capacitat de mobilització. Aquest dijous, les dues associacions han celebrat la decisió d'Urbanisme i l'han titllat de "bona notícia". "És un primer pas després de deu anys lluitant per salvar el nostre paisatge i el medi ambient. Estem molt contents", ha explicat la portaveu de SOS Empordanet, Lola Arpa.

El president de l'AVIFF també ha ressaltat "la importància" d'aquest dictamen però ha assegurat que "no pararan de lluitar" fins que el projecte estigui "enterrat i mort". "El que ens fa més por és que tornin a presentar-ho canviant una coma o alguna xifra i que, llavors, pugui ser una realitat", ha assenyalat. Les dues entitats han insistit que el municipi de Forallac "no es mereix" una macroplanta de tractament de residus i que l'emplaçament - que compta amb el vist-i-plau del consistori- és "erroni i està fora de lloc". "No ens cal una macroplanta així perquè no generem aquesta mena de residus", han ressaltat els membres de les dues associacions. Les entitats no han dubtat en assegurar que continuaran "lluitant i conscienciant a la població" sobre els perjudicis mediambientals, econòmics i socials que suposaria aquesta macroplanta.

Les dues entitats tenen previst realitzar unes jornades informatives i reivindicatives, que comptaran amb una passejada pels Clots de Sant Julià amb un historiador, a finals de mes. A més, tenen previst demanar "més informació" a la comissió d'Urbanisme. "Volem que ens expliquin tots els detalls del projecte, de la suspensió i sabrem a què ens enfrontem", ha afegit Ros.