El socialisme gironí va retre ahir un ampli homenatge a l'exdiputat, exsenador i expresident de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa Lluís Maria de Puig, traspassat el desembre del 2012. Per als socialistes, la figura europeista de De Puig s'ha convertit en tot un "referent", i el seu primer secretari, Pere Navarro, va assenyalar que el seu objectiu serà construir una "Unió Europea alternativa", entesa com un projecte de "progrés i solidaritat". L'acte va comptar amb un diàleg sobre el futur d'Europa a càrrec del vicepresident i Comissari europeu de la Competència, Joaquín Almunia, l'expresident del Parlament Europeu Enrique Barón i l'exministre d'Indústria i Energia i conseller assessor de la Comissió Europea, Joan Majó.

L'auditori Josep Irla de la Generalitat va quedar ahir petit per acollir la plana major del socialisme gironí. A la cita no hi van faltar els "pesos pesants" del PSC, com José Montilla, Joaquim Nadal, Marina Geli i Juli Fernández, entre molts altres, mentre que també s'hi van deixar veure algunes cares de CiU, com la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau (cosina de De Puig) i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont.

Navarro va recordar De Puig com "un historiador i un polític d'excepció", un home que "va aportar molt al PSC, del qual va ser membre fundador, i una de les veus més destacades del socialisme gironí". Amb aquest acte, va assenyalar el primer secretari, es volia fer una reivindicació "de la seva feina i de la seva manera d'entendre el catalanisme, el socialisme i l'europeisme". I és que De Puig va destacar, sobretot, per la seva dedicació a les institucions europees, tot arribant a presidir l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa. Per això, en el seu homenatge no podien faltar les referències a la visió socialista d'Europa. Navarro va considerar que en aquests moments estem "en un dels pitjors moments del projecte unitari", perquè a part de la crisi econòmica i social hi ha una gran desconfiança dels ciutadans cap a les institucions europees, "que no sempre han estat a l'alçada". Navarro ho va atribuir, en part, a una "austeritat mal entesa, sovint sinònim d'injustícies", i per això va reivindicar una "Europa alternativa" que estigui basada en el progrés i la solidaritat. "Ens cal una Europa forta", va assegurar.

Durant l'acte es va projectar un audiovisual sobre la vida de De Puig, van sonar peces musicals com l'himne d'Europa o Yesterday i es van llegir dos textos de George Steiner sobre Europa. Finalment, es va entregar un ram de flors a la seva vídua i les seves filles, presents a l'acte.