L'exregidor Joaquim Teixidor és el nou Síndic de Lloret des del passat desembre, tot i que no ha començat a exercir fins al febrer. Està físicament a Can Saragossa i també a través de la pàgina web municipal, on hi ha un apartat específic.

Ja es coneix la figura del Síndic?

Es desconeix. Ara, hem preparat un Powerpoint i estem a punt de distribuir un fulletó per diferents locals municipals i posar-nos en contacte amb entitats de la població per donar a conèixer aquest servei. Sobretot perquè la gent vegi el que pot fer i el que no. Perquè hi ha qüestions que no són competència del Síndic, ens basem només amb el que és administració local.

Quantes queixes heu rebut des del febrer?

Queixes formals, formals només n'hi ha quatre. Ara bé, consultes i assessorament han vingut més de 50 persones.

I de quin tipus són la majoria de les queixes?

Aquí el que ha vingut més són temes econòmics, gent que té deutes amb l'Ajuntament i no saben com ho podrien fer, i també en temes de sorolls per molèsties d'algun establiment musical.

En aquests darrers casos s'avisa l'Ajuntament i es podria arribar a sancionar el local?

Sí, però mai el Síndic. No podem mai resoldre, només recomanar a l'Ajuntament, i no és vinculant. Fem una mica de mitjancers entre la gent i l'administració. I una altra cosa de què també s'ha queixat alguna gent és el retard en respondre les instàncies que presenten a l'Ajuntament.

I heu rebut queixes o denúncies per temes urbanístics?

No, no, per temes urbanístics de moment no ha vingut ningú. Vam rebre algunes queixes quan hi va haver el plec de clàusules de la platja. Van venir diferents persones i altres ens van enviar correus electrònics.

També es pot actuar d'ofici?

Sí. El Síndic pot fer el seu informe i demanar a l'Ajuntament la possibilitat d'arreglar alguna qüestió. Però que quedi clar que nosal?tres només recomanem. Jo puc demanar alguna cosa i ells [Ajuntament] poden denegar-ho. Que és el que passa normalment amb gran part de les resolucions dels síndics companys, que hem tingut trobades i m'ho han explicat. Aquí, de moment, no s'ha donat el cas.

I ja domina el funcionament d'aquestes tasques?

Els síndics estem agrupats en un fòrum. Diria que som uns 42 arreu de Catalunya. I a mi el que m'ha ajudat molt és el síndic de Girona. He tingut diverses trobades amb ell i ens ha ensenyat tant a mi com a l'administrativa que tinc de suport com és tot el funcionament burocràtic i administratiu del Síndic.

Alguna sorpresa?

El que sí m'ha sorprès és que hi ha hagut molta gent que ha fet servir Internet. Potser per reservar la confidencialitat. Contestem de seguida.