Quinze dones de la Garrotxa i el Ripollès van haver de fer servir el servei de Teleassistència Mòbil (TAM) durant el 2012 per causa d'alguna emergència vinculada a la violència masclista. La possessió d'un aparell TAM ha de ser disposada per una ordre judicial. Es tracta d'instruments similars a un telèfon mòbil que activats entren en contacte amb els mossos d'esquadra, els quals alerten el servei d'emergències policials. Les dades sobre la teleassistència mòbil a les dones a la Garrotxa han estat proporcionades pel servei d'atenció a la violència masclista del Consorci de Benestar Social de la Garrotxa i pel Servei d'Informació i Atenció a la Dona del Ripollès (SIAD)

La Teleassistència forma part dels instruments del servei d'atenció a la violència masclista del Consorci de Benestar Social de la Garrotxa. Aquest servei ha incrementat la detecció de casos de víctimes de violència de gènere. Al 2012, la custòdia femenina a la Garrotxa va atendre 117 dones en situació de violènca. La xifra és superior a la de l'any anterior quan només va haver-hi 89 casos, un increment del 31,46%. Segons la memòria anual del Consorci, la puja està fonamentada en una millor detecció de les situacions de violència per part dels professionals dels serveis bàsics d'atenció social, que són els qui majoritàriament descobreixen els casos. La majoria de les dones que acudeixen al servei reben atenció psicològica i assessorament jurídic.

Segons els dades de la Garrotxa, un 35% de les dones ateses havien denunciat la situació en un moment o altre del procés. En la majoria dels casos la violència ha estat exercida per la parella o l'exparella.

Per primer cop, el 2012, les tècniques de la Garrotxa van detectar agressions de fills envers els pares. La mateixa situació es va donar al Ripollès. Fonts del Servei d'Informació i Atenció a la Dona del Ripollès (SIAD han concretat que la major part dels agressors són adolescents. Les mateixes fonts han apuntat que les agressions consisteixen en cridar, trencar mobles, llançar estris domèstics per la finestra i, sobretot, menysprear els progenitors. Els objectius dels adolescents en situació de violència són aconseguir béns materials i amagar les frustracions pròpies.

Per afrontar aquestes situciacions els serveis socials del Ripollès i de la Garrotxa han intervingut a través de la formació de grups entre menors i els seus referents adults.

El sistema de grups també ha estat usat al Ripollès amb l'objectiu de donar força a les dones víctimes de la violència masclista. El problema segons el SIAD del Ripollès està en el fet que moltes vegades les dones no es reconeixen en tant que víctimes. La causa és que han nascut en ambients, on la violència masclista era considerada natural. Així, es donen situacions de noies que acaben a mans d'un maltractador i després de deixar la relació en comencen una de nova amb un altre maltractador.

Un altre factor que exposen és que la crisi ha augmentat les dependències econòmiques entre sexes i en contra ha reduït les separacions. Aquest fet s'ha afegit a la cultura de suportar pels fills, per atavisme o per temor a una reacció social. El SIAD del Ripollès ha definit que la violència masclista bàsicament és una mostra de ?menyspreu a la parella.