Les escoles d'educació Infantil i Primària hauran de garantir avui, jornada de vaga del sector de l'ensenyament a tot l'Estat, la presència d'un docent per cada quatre classes, una persona de l'equip directiu -ja sigui el director, el coordinador pedagògic, la cap d'estudis o el secretari- i un auxiliar administratiu a tots els centres. A més, per garantir la seguretat durant l'horari de menjador, la Generalitat exigeix que hi hagi un terç del personal, la mateixa proporció que requereix a les llars d'infants.

Els serveis mínims decretats pel Govern de la Generalitat estableixen que, si és possible, els prestin el personal que no exerceixi el dret de vaga; si és que n'hi ha. Segons consta a l'ordre signada pel conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, amb els serveis mínims la Generalitat preveu poder garantir el dret del treball a pares i mares que no tinguin una alternativa per atendre els seus fills i, a la vegada, garantir la seguretat dels menors de 12 anys que acudeixin als centres educatius.

Els professionals docents i no docents de tots els centres de Catalunya, inclosa la universitat, avui estan cridats a la vaga per mostrar el rebuig unitari i frontal a dues qüestions: la reforma educativa que, amb tota probabilitat, el Consell de Ministres de l'Estat aprovarà demà i, d'altra banda, les retallades en educació que es vénen aplicant tant des del Departament d'Ensenyament com des del Ministeri d'Educació.

Tots els nivells educatius

La vaga que els sindicats convocada per avui afecta a tots els funcionaris i treballadors dependents de les administracions educatives estatal, autonòmica i local dels centres educatius d'Infantil, Primària i Secundària, a més de totes les universitats públiques. També s'ha convocat a participar en l'aturada al personal docent i no docent de l'ensenyament privat concertat, així com monitors de menjador i d'altres activitats.

La vaga compta amb el suport de tota la comunitat educativa -tant dels sindicats que representent els docents i els estudiants, com les associacions de mares i pares d'alumnes i moviments de renovació pedagògica-, que està cridada a manifestar-se al centre de Barcelona al matí.

D'aquesta convocatòria s'ha desvinculat el sindicat de docents de Secundària Aspepc-SPS, que considera que la vaga de Catalunya també hauria d'haver recollit reivindicacions com ara la recuperació del poder adquisitiu dels professors.