Prop d'un 15,5% de la població gironina té força números d'acabar desenvolupant diabetis. El Banc de Sang i l'empresa farmacèutica Sanofi han arribat a aquesta conclusió després de concloure una campanya de prevenció i informació sobre aquesta malaltia a nivell català.

Amb una durada de quatre mesos (d'octubre de 2012 a gener de 2013), aquesta campanya ha consistit en la realització d'un test anomenat FINDRISK entre els ciutadans de 450 municipis catalans i l'entrega d'un informe individual a cada participant juntament amb informació educativa sobre els hàbits de vida saludable.

A la província de Girona, s'han realitzat un total de 497 tests, amb una mitjana d'edat de 47 anys. Així, el 15,5% de la població analitzada té un risc moderat, alt o molt alt de desenvolupar diabetis, mentre que un 4,8% té un risc alt o molt alt. A nivell de Catalunya, el Banc de Sang i Sanofi han realitzat 2.710 tests realitzats en persones adultes amb una edat mitjana de 46 anys, i els resultats mostren que en un 16% dels enquestats (422) tenen un risc moderat, elevat o molt elevat de desenvolupar diabetis. Més concretament, el 4,9% dels participants pateixen riscos encara més elevats de patir aquesta malaltia.

En la resta de províncies, el 20% de la població testada a Lleida presenta el risc de patir diabetis; a Tarragona, un 18% i a Barcelona un 14,4%. Es calcula que al territori espanyol un 13% de la població pateix diabetis, dels quals pràcticament la meitat no són conscients que pateixen aquesta malaltia. Això es deu, en gran part, al fet que la diabetis tipus 2 no presenta cap simptomatologia. Per això, és important informar i crear consciència entre la població per tal de prevenir aquesta i d'altres malalties relacionades amb els factors de risc cardiovascular. La diabetis és una malaltia generalitzada i crònica que es caracteritza per la hiperglucèmia, que es produeix quan el cos no fabrica o no utilitza correctament la insulina, la hormona necessària per transportar la glucosa des de la sang. Es calcula que hi ha aproximadament 285 milions d'adults en tot al món amb aquesta patologia, i es calcula que aquesta xifra pot arribar als 438 milions de persones en els propers 20 anys.

El Banc de Sang ha fet aquesta campanya en col·laboració amb el Departament de Salut i Sanofi, una de les multinacionals farmacèutiques més importants en el camp sanitari, que a banda de generar fàrmacs per a la diabetis, també abarca altres camps com vacunes humanes, fàrmacs innovadors, malalties rares o atenció sanitària de consum entre altres.