Un nou estudi liderat a Girona està donant llum al tractament de la fibromiàlgia amb el desenvolupament d'un nou mètode, l'Escala d'Avaluació Integral de la Fibromiàlgia (EIFib), en anglès Comprehensive Rating Scale for Fibromyalgia Symptomatology, que permet l'avaluació integral de la simptomatologia d'aquesta malaltia.

Secundino López-Pousa, cap del Servei de Neurologia de l'Institut d'Assistència Sanitària i coordinador de la Unitat de Valoració de la Memòria i les Demències (IAS), ha liderat aquest grup de treball que proposa un procediment multidimensional que contribueix a detectar subgrups de pacients amb fibromiàlgia, donant més precisió als signes i símptomes de cada factor.

El grup també ha comptat amb la participació dels doctors J. Garre-Olmo, M. de Gracia, J. Ribot, L. Calvó-Perxas i J. Vilalta-Franch, entre d'altres col·laboradors, així com amb 240 participants, d'entre els quals n'hi ha 137 amb diagnòstic clínic de fibromiàlgia, de la Clínica Bofill, de la Universitat de Girona, dels sectors de la Garrotxa, Alt i Baix Empordà i Gironès de l'Associació Catalana d'Afectats de Fibromiàlgia, de l'Ateneu Obert de la Dona del Pla de l'Estany i del Grup de Treball de Fibromiàlgia i Fatiga Crònica de Sils.

L'EIFib presenta un conjunt d'avantatges enfront dels instruments disponibles actualment per avaluar els signes i símptomes de la FM. En primer lloc, no hi ha cap instrument específic que valori de forma conjunta els signes i símptomes de la FM.

En segon lloc, tot i que hi ha acord entre els aspectes que cal avaluar en els pacients amb FM, no hi ha consens en els instruments que s'han d'utilitzar. I, en tercer lloc, el caràcter multidimensional del nou instrument pot contribuir a detectar subgrups de pacients amb fibromiàlgia caracteritzats per diferents manifestacions clíniques.

Impacte negatiu

La fibromiàlgia (FM) és una síndrome que té un impacte negatiu en molts aspectes de la vida dels pacients i la seva avaluació clínica presenta dificultats.

Aquesta malaltia, de la qual avui se celebra el Dia Mundial, provoca dolor, fatiga, trastorns del son, rigidesa matinal, problemes cognitius, de memòria i concentració, pèrdua de capacitat funcional i alteracions en l'estat d'ànim.

Una de les dificultats amb què es troben els professionals que la tracten és arribar a un consens sobre com s'ha de quantificar la presència dels símptomes.