Els alcaldes de la Garrotxa volen convidar els conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, perquè els expliqui com poden incloure edificis al catàleg de masies i com han de tractar els edificis construïts a la dècada dels 80 en sòl no urbanitzable. La proposta la va fer el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona (CiU), al darrer Consell d'Alcaldes. Va proposar la presència davant les reiterades exposicions de problemes amb la Comissió d'Urbanisme per part de l'alcalde de les Planes, Eduard Llorà (CiU), de l'alcaldessa de les Riudaura, Eulàlia Massana (ERC) i de l'alcalde de Tortellà, i Joaquim Pagès (Independents de Tortellà-PM).

En la darrera assemblea d'alcaldes, Eduard Llorà (batlle de les Planes) va demanar a la resta de primers regidors si han tingut problemes amb Urbanisme a l'hora d'incloure cases al catàleg de masies. Va explicar que a les Planes sí. En concret no els han acceptat 4 finques escripturades per estar en desacord amb els criteris d'Urbanisme. La negació va molestar molt a Eduard Llorà que la va considerar un greuge comparatiu entre la propietat rural i la urbana.

L'alcaldessa de Riudaura, Eulàlia Massana, també, va exposar les dificultats en el catàleg. Fonts d'aquest Ajuntament han indicat que no han pogut incloure cap casa documentada que no conservi parets d'un metre d'alçada i un espai de 75 metres quadrats. L'Ajuntament de Riudaura considera que els criteris d'Urbanisme aturen reformes que serien una font de vida en temps de crisi. El primer regidor de Tortellà, Joaquim Pagès, també va indicar que tenia dificultats amb el catàleg de masies.

En canvi, l'alcalde de Sant Aniol de Finestres, Francesc Oliveras (CiU), va indicar que va poder posar totes les cases al catàleg en base a la inclusió del catàleg al Pla d'Ordenació Urbanístic Municipal (POUM). A més, Francesc Serra de Beuda (UPP-PM) va explicar que va aconseguir l'acceptació de les masies amb el condicionant que els propietaris aportessin un plànol del projecte i assumissin el compromís de restaurar-les.

El Consell d'alcaldes també va debatre el problema de les cases construïdes a la dècada dels 80 en sòl rústic, amb llicència d'obres municipal. La dificultat d'aquestes propietats és que sí bé estan regularitzades no poden fer millores, ni ampliacions. Per exemple, si els propietaris d'una masia inclosa al catàleg demanen convertir la cabana en habitatge els concediran permís i, en canvi, el propietari d'una casa dels 80 elevada a la muntanya s'ha de mantenir com està.