El Centre d'Acollida d'Animals de la Selva (CAAS) ha augmentat en el darrer any l'enviament de gossos cap a Alemanya, arribant fins als 114, com una manera de descongestionar el centre situat a Tossa de Mar. De tota manera, el nombre de gossos abandonats a la la Selva s'ha reduït un 26,2% en els darrers dos anys, segons es recull en la memòria que ha elaborat el CAAS. El centre, gestionat pel Consell Comarcal, va presentar ahir les dades del darrer any, en què destaca que el nombre de gossos abandonats ha passat dels 629 gossos el 2010 als 464 l'any passat. També destaca que durant el 2012 al CAAS es van recollir un total de 644 gossos, però es van retornar 180 als seus propietaris.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Eduard Adrobau, va destacar que les campanyes a favor de la tinença responsable i de la identificació que s'han realitzat en els últims anys han servit perquè el nombre d'animals abandonats hagi disminuït considerablement. A més, el conseller va voler destacar l'increment que hi ha hagut del nombre d'adopcions, malgrat la crisi econòmica. En la presentació de la memòria del 2011, els responsables del centre van alertar que s'estava al límit de la seva capacitat, ja que amb l'arribada de la crisi, havien caigut les adopcions d'animals. Adrobau va destacar, però, que en el 2012 es van adoptar un total de 447 gossos, la qual cosa significa un augment significatiu respecte a l'any anterior, ja que llavors van ser 419.

Adrobau va explicar, també, que una part important de les adopcions són de caràcter internacional i especialment a Alemanya. En aquest sentit, el conseller va posar de manifest que durant el 2012, es van enviar un total de 114 gossos al país germànic, 19 més que l'any anterior. Aquests enviaments han suposat un cost d'uns 35.000 euros pel Consell Comarcal de la Selva, ja que l'enviament de cada gos oscil·la entre 300 i 350 euros.

El conseller de la Selva també va voler destacar que el Centre d'Animals és "un referent pel que fa a tot Catalunya".

Així, doncs, segons consta en la memòria de 2012, el Centre d'Animals de la Selva van recollir un total de 644 gossos l'any passat, cosa que representa una disminució del 14% respecte a l'any passat, que se'n van recollir 751. D'aquest total, es van poder retornar fins a 180 animals als seus propietaris, ja que al centre arriben tant els gossos perduts com els abandonats.

Pel que fa als municipis on més animals es recullen, Lloret i Blanes són les dues localitats que estan al capdamunt de la llista, a banda de Tossa pel fet que algunes persones abandonen els gossos als entorns del centre d'acollida. També hi ha uns índexs alts a Maçanet de la Selva i Riells i Viabrea que, segons els responsables del servei, s'atribueix a l'efecte de segones residències.

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, va destacar les millores que s'han realitzat en el centre, com ara l'ampliació de serveis d'atenció veterinària i d'urgències i, també, les adaptacions en l'allotjament de cadells. Això, segons Balliu, ha permès la millora de la qualitat de vida dels gossos residents. A més, Balliu va assegurar que es vol demanar una inversió a través del Pla Únic d'Obres i Serveis (Puosc) per reformar la instal·lació.

Finalment, l'alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich, es va mostrar molt satisfeta per la tasca que es fa des del centre i va destacar "les bones relacions i excel·lent col·laboració" que hi ha amb el Consell.

El CAAS compta amb 50 gàbies dobles, amb capacitat per a uns 120 o 130 animals, fet que va fer que l'any passat hi haguessin "mesos crítics" perquè es van arribar a tenir uns 200 animals. Ara, però, s'ha reduït i s'espera que amb alguna reforma el centre estarà encara més a punt.