Prop de 250 alumnes gironins podran fer part de la seva formació en empreses a partir de finals del curs vinent i, sobretot, el segon any del cicle formatiu que comencin al setembre. Es tracta dels joves matriculats en algun dels vuit cicles de Formació Professional dual que el Departament d'Ensenyament ha implantat a Girona i per als quals ha tancat convenis de col·laboració amb una cinquantena d'empreses de la demarcació. Aquests estudiants cobraran un sou o una beca salari per uns 400 euros mensuals.

Després d'un primer curs amb dos cicles de formació dual a Arbúcies i Ripoll, a mode de prova pilot, el curs 2013-2014 n'hi haurà sis més a Castelló d'Empúries, Llançà, Girona, Hostalric i Olot relacionats amb la nàutica, la producció d'oli i vi, l'electromecànica, la producció alimentària, la impressió gràfica i l'emmotllament de metalls i polímers. Tots ells ofereixen 24 o 25 places, quan les ràtios habituals de FP són de 30 alumnes per aula -encara que la xifra s'adapta a les característiques del cicle i, per exemple, Automoció del Montilivi en té 16-.

La FP dual és la novetat més destacada de l'oferta postobligatòria per al curs vinent a Girona. El director dels serveis territorials d'Ensenyament, Albert Bayot, va explicar que l'objectiu principal d'aquest tipus de formació és potenciar les pràctiques, cobrir millor les necessitats de les empreses i aconseguir que molts estudiants s'hi acabin quedant a treballar. L'últim any, els caps de producció de les empreses i tècnics d'Ensenyament s'han reunit per ajustar el currículum dels cicles formatius al funcionament de la fàbrica i determinar quina part del contingut poden assumir elles. Segons va resumir Bayot, el projecte respon a "una simbiosi entre el món educatiu i l'empresa buscada des de fa temps a les comarques de Girona".

La implicació empresarial

En general, les empreses gironines que s'han implicat en la formació dual assumiran uns pocs alumnes, d'1 a 3, mentre que Nestlé donarà cabuda a 24 del cicle de Mantenimeniment electromecànic que es cursarà al Narcís Xifra.

Per al cicle formatiu centrat en vaixells d'esbarjo i serveis portuaris a Castelló d'Empúries, a més del suport de l'Ajuntament i el Consell comarcal de l'Alt Empordà, Ensenyament té la implicació de l'Associació d'Empreses Nàutiques d'Empuriabrava. La indústria instal·lada al polígon de Riudellots de la Selva, Comexi Group, participa en un nou cicle d'impressió gràfica que s'impartirà a Santa Eugènia. Un altre sobre l'elaboració de productes alimentaris a Hostalric també té la cooperació municipal i comarcal, amb deu empreses del sector compromeses a acollir estudiants; el curs vinent, l'institut Vescomtat de Cabrera s'estrenarà en FP. Quinze més faran el mateix amb alumnat de l'institut de Llançà, que ofereix per primer cop a Girona un cicle formatiu dedicat als olis d'oliva i els vins; un projecte en el qual col·laboren l'Ajuntament i les denominacions d'origen de l'Empordà.

Finalment, vuit companyies col·laboren en un cicle de grau superior de producció per a emmotllaments de polímers a Olot, que Ensenyament ha creat atenent la demanda dels empresaris.

Girona és l'àrea territorial en la qual el Departament ha augmentat més les places per a ensenyaments postobligatoris -un 2,42%, per sobre de l'1,18 de mitjana a Catalunya-, oferint 575 llocs nous. Pel que fa al nombre de grups classe, el Batxillerat es manté estable en 248, mentre que els cicles formatius s'incrementen en 16 de nous -que s'afegeixen als 14 incorporats el curs actual-. Entre les novetats també hi ha dos nous cicles de Salvament i socorrisme als instituts Rocagrossa, de Lloret de Mar, i Illa de Rodes, de Roses; a més d'un de Revestiments murals a l'Escola d'Art d'Olot.

Sobre l'ampliació, el director territorial d'Ensenyament va manifestar que han "volgut corregir" una oferta de FP escassa partint d'una anàlisi de paràmetres com la demanda empresarials o els índex d'atur. Ahir, Albert Bayot es va mostrar confiat a consolidar l'increment d'un miler d'alumnes de FP registrat l'any passat en un procés de preinscripció obert fins al 24 de maig. Aquest curs, a les comarques de Girona hi ha prop de 8.000 estudiants d'ensenyaments professionals. La voluntat del Departament és escurçar distàncies entre el percentatge de joves que opten per Batxillerat -el 70% dels que ara cursen estudis postobligatoris- i el dels que fan FP de grau mitjà -el 30%-, de manera que la proporció sigui de 60 a 40%, tal com va explicar Bayot.