El president del TSJC va admetre ahir durant la reunió que la Sala de Govern de l'Alt Tribunal va mantenir a l'Audiència de Girona que la situació que arrosseguen els partits judicials de Figueres i Blanes s'ha convertit en un problema que els preocupa. De fet, per referir-s'hi, Miguel Ángel Gimeno ha parlat de "punts negres", que acumulen més càrrega d'afers de la que "poden pair".

Pel que fa a Figueres, el president va recordar que la proximitat amb França i el fet que des dels jutjats de la capital de l'Alt Empordà es cobreixi tota l'àrea de la costa (amb localitats com Empuriabrava i Roses) incrementa l'entrada d'afers als jutjats. I pel que fa a Blanes, aquí la situació ve marcada per dues especificitats.

Per una banda, el fet que la Selva estigui esquitxada d'urbanitzacions, que dificulta la tasca dels funcionaris a l'hora d'entregar notificacions. I per l'altra, perquè sobretot a l'estiu, es multipliquen els casos que els arriben des de Lloret de Mar, un municipi que és competència dels jutjats de Blanes. "No s'ha d'oblidar que, en aquesta època de l'any, aquest municipi té una població turística molt important que hi és de pas", va indicar el president del TSJC.

Gimeno va dir que, ara per ara, la situació per la qual travessen els dos partits judicials és "difícil" de solucionar i cal trobar un equilibri entre el número de funcionaris i el de jutges que hi ha a cada lloc, per evitar que una de les dues parts se sobrecarregui.

El president del TSJC va avançar que analitzaran "la problemàtica de cada organisme i partit judicial" per intentar alleugerir-los. "Quan la situació arriba a punts que no es poden suportar, aleshores, efectivament ens hem endarrerit massa en trobar una solució", va admetre Gimeno.

Al costat d'aquests dos partits judicials, el president del TSJC també ha dit que a Girona ciutat, també hi ha problemes de sobrecàrrega d'afers amb alguns dels jutjats contenciosos.

El nou Palau de Justícia

Les mancances que té el nou Palau de Justícia de Girona, que es va inaugurar ara fa poc més de mig any, també van passar per la Sala de Govern. Segons el president del TSJC, l'edifici s'ha pensat per acollir "judicis ordinaris" i és lògic que hi hagi problemes a l'hora de celebrar vistes on hi ha multitud d'acusats i advocats. Dins aquest darrer grup s'hi troben, per exemple, els casos com ara el del zelador de La Caritat (que arribarà a judici el 27 d'aquest mes) o el botellón de Girona, on hi ha més d'una trentena d'acusats, i que arribarà a judici aquest dijous.

"Aquí sempre tindrem un problema, perquè ja li asseguro que no hi ha sala a Catalunya, a Espanya i fins i tot m'atreviria a dir a tot Europa, que estigui pensada per a aquesta envergadura", va explicar Gimeno. En aquests casos, el president del TSJC considera que caldrà buscar solucions específiques.

"S'ha de fer una sala ad hoc, i si això passa cada cert temps no hi ha problema; però si es dóna cada mes, aleshores tindrem un problema en el disseny de l'edifici", va explicar.

Problemes amb els substituts

Per últim, el president del TSJC referit a la situació derivada pel fet que, des del Ministeri, ja no es nomenaran més jutges substituts. Segons Gimeno, a la demarcació, la situació és diferent depenent de la zona del territori.

"A Girona ciutat no hi ha tant inconvenient, perquè té una plantilla de jutges bastant estable", va dir Miguel Ángel Gimeno. El president sí que va admetre que hi haurà problemes en zones de la demarcació més allunyades i de muntanya, com ara a les zones de Ripoll o Puigcerdà.