Metges de Catalunya va denunciar ahir que la llista d'espera per operar-se del cor a l'hospital Trueta de Girona és de nou mesos. Després d'una assamblea celebrada al Col·legi de Metges de Barcelona, el sindicat va criticar que els efectes de les retallades estan afectant als pacients. Segons informacions de Metges de Catalunya recollides pel diari Ara, a l'hospital gironí hi hauria actualment 70 persones en llista d'espera per a la cirurgia cardíaca.

Aquest nombre i també el temps d'espera és superior a la resta d'hospitals catalans que fan aquest servei. Per exemple, als centres de Bellvitge i Vall d'Hebron de Barcelona els temps d'espera són de 16 mesos. Al Germans Trias i Pujol la situació és una mica millor amb una llista de sis o set mesos, i més de 60 pacients.

Per la seva banda, l'ICS va negar aquestes informacions afirmant que "els hospitals de l'ICS han fet durant l'any 2012 un total de 1.439 intervencions de cirurgia cardíaca, xifra que suposa un increment del 4% respecte l'any 2011. La cirurgia cardíaca inclou cirurgia cardíaca major, cirurgia valvular i cirurgia coronària".

En el cas dels hospitals de Bellvitge i Vall d'Hebron, l'activitat de cirurgia cardíaca durant el 2012 va ser de 458 intervencions a Bellvitge i 465 intervencions a Vall d'Hebron, segons l'ICS.

"Actualment, Bellvitge té registrats 262 pacients en llista d'espera i Vall d'Hebron, 219. El temps de demora en aquests dos centres és, a dia d'avui, de 7 mesos a Bellvitge i de 5,8 mesos a Vall d'Hebron". En aquest sentit, l'ICS va recordar que les intervencions sempre es prioritzen obeint un criteri estrictament clínic de necessitats del pacient i no per l'antiguitat en llista d'espera. Amb l'objectiu de fer front a l'increment de la demanda als centres de l'ICS, la previsió per aquest any 2013 és augmentar encara més l'activitat de cirurgia cardíaca, no només a Bellvitge i Vall d'Hebron i Trueta, sinó també a l'Hospital Germans Trias.