La Creu Roja de Girona ha augmentat en un 40% les atencions a persones grans i en situació de dependència, un dels col·lectius més tocats per la crisi. La memòria de l'entitat del 2012 recull que, de cada 100 euros que s'han rebut de donatiu, una tercera part s'ha destinat a aquests programes consistents en ajudar els ancians en el seu dia a dia, dutxar-los, portar-los menjar, etc.

Durant l'any passat, la Creu Roja va atendre més de 2.500 persones grans o dependents de la demarcació. D'altra banda, l'entitat també ha hagut de destinar més recursos a programes destinats a la infància o a la inserció laboral. I per primer cop en anys, ha baixat el nombre de persones immigrants que s'han adreçat a l'organització demanant ajuda.

Les dades de la Creu Roja de Girona vénen a confirmar allò que ja és una realitat: que la crisi econòmica continua tocant de ple els col·lectius més vulnerables; en especial, els ancians. De fet, les xifres parlen per elles mateixes. I és que, durant l'any passat, l'entitat va destinar 1,61 milions d'euros -una tercera part del seu pressupost- als programes per atendre les persones grans i el dependents. En total, els voluntaris de la Creu Roja van visitar periòdicament més de 2.500 ancians -un 13% més que el 2011-. Però, comparativament, allò que més s'ha enfilat són les necessitats que té aquest col·lectiu. I és que, com recull la memòria, durant el 2012 es van arribar a fer un 40% més d'atencions a persones grans i dependents.

Per exemple, només en ajudes a domicili, des de l'entitat es van realitzar 30.502 intervencions. O els voluntaris van arribar a servir 17.000 càterings per tal que els ancians mengessin calent. "La gent gran és un col·lectiu molt afectat per la situació de crisi; realment, ens hem adonat que s'intensificava la seva situació de pobresa", va explicar el coordinador de la Creu Roja a Girona, Jordi Martori.

Ell mateix va concretar quins són els casos amb els quals s'han trobat els voluntaris de l'entitat. "Hem vist que hi ha avis que han deixat de comprar determinats productes, bé perquè no poden o bé perquè destinen part de la pensió a ajudar econòmicament fills i néts", va indicar. I va afegir: "O bé d'altres a qui hem hagut de portar mantes perquè passaven fred".

Infància i inserció laboral

La crisi econòmica també ha provocat que durant el 2012 la Creu Roja hagués d'incrementar el pressupost destinat a programes com els que fan referència a l'ocupació i la inserció laboral, i a la infància -en especial, beques menjador o ajudes per comprar roba i llibres de text-.

Tot i que, inicialment, el pressupost destinat a aquestes dues accions era de 200.000 euros, a mesura que va anar avançant l'any la Creu Roja hi va haver d'abocar 80.000 euros més per fer front a les necessitats amb les quals es van trobar els voluntaris. "Aquests són uns dels programes que més han crescut i preveiem que la situació es mantingui igual durant el 2013", va explicar el secretari de l'entitat a Girona, Josep Puigdomènech.

Menys immigrants atesos

La memòria d'activitats del 2012 també recull com, per primer cop des de fa anys, s'ha reduït el nombre d'immigrants que s'han adreçat a la Creu Roja demanant ajuda. En concret, el servei d'atenció a persones nouvingudes va atendre 1.533 persones; una xifra que equival a un 4,36% menys que el 2011.

D'altra banda, Jordi Martori va explicar que l'organització humanitària ha hagut de recuperar el servei de robers en algunes poblacions gironines en les quals l'havia deixat d'oferir, però que ara es torna a fer necessari. En concret, aquest servei s'ha recuperat a Llançà i a la Jonquera (Alt Empordà) i a Torroella de Montgrí (Baix Empordà).