El Parlament va aprovar ahir que les comarques gironines recuperin el nivells de donacions de sang de l'any 2010. La proposta, que va rebre el suport de tots els partits i va ser presentada per la diputada Marina Geli en nom del PSC, també pretén contribuir a la suficiència en les necessitats dels receptors a nivell de Catalunya, a través d'un pla d'acció regional que permeti complir els objectius en dos anys.

El Parlament també es proposa impulsar, durant el període 2013-2014, la promoció de la donació de sang a través de les noves tecnologies i estendre el programa d'aprenentatge i servei sobre la donació de sang a l'àmbit escolar. La proposta preveu restablir els nivells a l'entorn de les 60 donacions per cada 1.000 habitants.

"Necessitem recuperar 3.670 bosses els propers dos anys, tal i com afirma el doctor Joan Profitós. Una de cada quatre persones que ingressa als hospitals necessita sang o derivats", va reclamar Marina Geli fent referència al director del Banc de Sang gironí.

La regió sanitària de Girona era, el 2010, una de les regions europees líder amb un índex de 60 donacions per cada 1.000 habitants, per sobre de la mitjana europea de 47. El 2012 la xifra a les comarques gironines havia baixat a 52 per 1.000. "Cal revertir la situació amb accions que permetin treballar des de la proximitat amb les associacions de donants de sang de pobles i ciutats gironins, amb delegats i voluntaris i alhora campanyes de recordatori i reforç com la donació del 2.0 recent", va proposar Geli.

Va afirmar que el Departament de Salut, a través de l'empresa pública Banc de Sang i Teixits i la Federació de Donants de Sang, ha d'impulsar un pla estratègic per recuperar els índexs de donació del 2010, a totes les regions sanitàries de Catalunya, ja que menys el Camp de Tarragona i la Catalunya central han baixat els seus índexs.