El Departament d'Ensenyament va anunciar ahir que, a diferència de l'any passat, cobrirà les baixes per jubilació que es produeixin aquest curs contractant 1.500 interins i va assegurar que, per al 2013-2014, mantindrà la plantilla de tot Catalunya en 68.061 docents. Ara bé, la Conselleria també reduirà les hores setmanals de mestres i professors a partir d'una determinada dimensió dels centres que, segons ha calculat CCOO, afectarà 500 professionals.

La Conselleria va informar els sindicats dels criteris per elaborar les plantilles del curs vinent, avançant que trencarà la dinàmica iniciada l'any passat i cobrirà totes les vacants que els jubilats deixin aquest 2012-2013.

Ensenyament també es va comprometre a redistribuir els recursos humans d'acord amb les necessitats de cada centre, assegurant que augmentarà la plantilla d'aquells en els quals creixi el nombre de grups i la reduirà en els que en perdin. Sobre aquesta mesura, el Departament va explicar que el seu objectiu és "garantir l'acció directa a l'alumnat que s'incorpori als centres públics".

Contractant interins per ocupar les places dels docents jubilats i ajustant la plantilla a la dimensió dels centres, Ensenyament va considerar que corregeix la descompensació que s'ha produït aquest curs, quan la quantitat d'alumnes va créixer i el nombre de mestres i professors va baixar. Ara bé, també matisa que ho fa condicionat "per les actuals disponibilitats de plantilla docent", determinades per les retallades.

Reducció d'hores setmanals

La proposta que el Departament va exposar ahir als sindicats -i que es continuarà negociant dimecres- concreta una sèrie de criteris de "redistribució" del professorat d'acord amb els grups-classe que tinguin les escoles i els instituts. Per exemple, en els centres d'educació Infantil i Primària, Ensenyament traurà mitja jornada docent als que tinguin 19 grups d'alumnes o més -passant de 26,5 mestres a 26- i limitarà a 43 mestres -en comptes dels 43,5 actuals- la plantilla de les escoles que assoleixin el màxim de 31 classes. En els centres d'ESO i de Batxillerat amb almenys 11 grups d'estudiants, la Conselleria reduirà fins a 49,3 les hores lectives setmanals del professorat, en comptes de les 50 d'ara; mentre que als instituts de Formació Professional, s'aplicarà una reducció de 40 a 39,3 hores a la setmana si tenen 10 aules o més. Per calcular les hores, Ensenyament només té en compte l'atenció directa a l'alumnat per tal de complir amb el currículum i les hores de coordinació, gestió, d'atenció a la diverstiat, de suport i els desdoblaments, entre d'altres.

CCOO va criticar que aquestes mesures afectaran 300 professors de Secundària i 200 mestres de Primària. En base a això, el sindicat va denunciar que "el manteniment de la plantilla amaga la no contractació de 500 docents que són necessaris per al creixement de la matrícula de l'alumnat".