La Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS), amb el finançament de l'Associació de Voluntaris i Amics de l'Hospital (AVAH) i la Fundació Oncolliga de Barcelona, va impulsar ara fa un any un servei d'atenció a domicili a pacients amb malaltia avançada. En el primer any de funcionament, el servei ha atès 87 pacients -dels quals 57 són homes i 30 són dones-, la majoria dels quals tenien processos oncològics avançats.

Aquest servei consisteix en l'atenció a pacients en els seus últims dies de vida d'un cuidador especialitzat en cures pal·liatives a domicili. El perfil del pacient atès és el de malalts crònics complexos, amb processos oncològics avançats o amb malalties degeneratives avançades que precisen d'un recurs de suport personal domiciliari urgent. El servei pretén oferir una atenció integral del malalt incloent aspectes físics, emocionals, socials i espirituals. En aquest sentit, el suport personal al malalt pot incloure la higiene, l'alimentació, la supervisió de la medicació, cures no complexes o acompanyament.

Aquest servei ja és una realitat des de fa un any. S'activa en menys de 48 hores, no té cost per a les famílies, però està limitat a 30 dies. A més, no és substitutori de serveis públics i/o privats paral·lels. Des de la Corporació es valora cada cas individualment i es decideix en quins casos s'activa el servei. Per tenir dret a optar-hi, el pacient ha d'estar inclòs en el Programa PADES de la Corporació.