dissabte Tren ferralla

Escolto un nen dir que avui viatja a Figueres "amb el tren vell". Es refereix al tren convencional en contraposició al TAV. Però aquest nen, involuntàriament, apunta una veritat que no s'explica massa i és l'abandonament pressupostari d'Adif de la infrastructura de la línia convencional, sobretot la que uneix Girona amb la frontera.

Les estacions han experimentat en els últims anys unes reduccions alarmants de pressupostos de manteniment (moltes directament s'han abandonat), també fa temps que es van frenar inversions raonables en vies i catenària. Si es continua així, la línia que fa el veritable transport públic del territori acabarà en pocs anys feta una pasterada de ferralla.

diumenge Bananer

L'alcalde de Lloret de Mar ha ordenat als propietaris de la finca Can Juncadella, en ple massís de Cadiretes (PEIN), obrir el camí de ronda que es van comprometre a alliberar. Si no ho fan voluntàriament, Romà Codina adverteix que l'Ajuntament ho farà per ells. Can Juncadella és, una part, propietat del president de la poc ortodoxa república del Kazakhstan, que fa temps que actua a Lloret fent contorsions legals. Codina explica que ja ho ha comunicat als advocats de la família. És fonamental que aquest missatge de l'Ajuntament arribi clar i de forma contundent per evitar que la Costa Brava es converteixi -encara més- en un refugi de gent poc recomanable. Un altre dia parlarem del personal armat que corre per la zona.

dilluns Cop d'estat democràtic

El Govern del PP s'ha convertit en una paradoxa al perpetrar un cop d'estat democràtic. No es pot anomenar del cap altra manera. Aquest partit va aconseguir la majoria absoluta amb un programa electoral escrit amb tinta invisible perquè en realitat planejaven un radical i traïdor canvi de règim, consistent en destruir la majoria d'avenços socials de la democràcia. Una regressió inspirada en les regles de la dictadura i fet amb una rapidesa fulminant. La setmana passada l'abolició de la Llei de Costes que desprotegeix el litoral com fa més de 30 anys i, aquesta setmana, amb l'aprovació de la Llei Wert que retorna els privilegis a la resclosida cúria espanyola i torna a posar damunt del català i els catalans una diana per disparar-hi ira i odi. I encara queden més de dos anys.

dimarts Cassà de la selva

contaminat

M'ha sorprès escoltar que Cassà de la Selva és l'única població de les comarques de Girona que va superar els llindars de contaminació de l'aire durant el 2012. Mirant cap un costat i l'altre d'aquesta població no s'observa una activitat industrial destacable, ni grans concentracions de vehicles. Resulta, segons la Generalitat, que aquesta contaminació es va registrar a causa del gran consum domèstic de llenya.

El 2013 va millorar: o no s'ha consumit tanta llenya, o les condicions meteorològiques han evitat les concentracions de contaminació de l'any passat.

dimecres fracking

No disposo de la informació per articular una opinió rigorosa sobre l'ús de la tècnica del fracking per extreure hidrocarburs del subsòl, encara que la música no m'agradi. La majoria del que he llegit sobre el tema és en contra però trobo un excés d'informació pamfletària. I a favor trobo informes absolutament interessats i parcials sobre el cost effective d'una tècnica que ha portat els Estats Units a liderar de nou l'extracció mundial.

Costa trobar informació científica sobre quin cost té el fracking pel subsòl, sobre els ecosistemes i fins a quin punt contamina els aqüífers. És fonamental que les conclusions del grup de treball de la Generalitat (està estudiant els beneficis i el cost ambiental de fer servir el fracking a Catalunya) siguin independents i molt científiques. I és preceptiu que mentre no s'hagi avaluat amb paciència i rigor no es concedeixi una sola llicència.

Dijous Molt per fer

Assisteixo a l'arenga que fa l'alcalde de Girona als jugadors i a l'equip tècnic del Girona FC, a dos dies del transcendental partit contra el Vila-real, en el camí per les seves aspiracions de l'ascens. La veritat és que se'ls veu molt excitats davant d'aquesta possibilitat. Però si el Girona puja a Primera Divisió, la ciutat haurà de començar una complicada contra rellotge perquè l'estadi de Montilivi no té la dignitat d'un camp de Primera, cal definir els aparcaments, i també fer retocs importants en el trànsit de la zona. Això deixant de banda de totes les exigències tècniques de Lliga, Federació... I això s'ha de fer en dos mesos justets.

Divendres Llei breu

Les editorials no haurien de fer massa exemplars dels llibres que encarregui la nova Llei Wert perquè la xarlotada d'aquest ministre sapastre, xarlatà i excessiu neix fent tuf a morta. Ningú posa en dubte que les properes eleccions el PP es desplomarà. Potser continuï essent el més votat però no disposarà de suficient dreta per crear una majoria. I la llei Wert serà suprimida més ràpid que ZP retirant les tropes de l'Iraq. I possiblement Wert passi a la posteritat com el ministre més patètic de la història de la democràcia. Mentrestant, però, la Generalitat ha d'armar una estratègia que eviti el despropòsit que representa això de l'escolarització exclusiva en castellà per tots aquells que ho demanin.

Al matí he parlat amb algú que milita al partit del Govern català. M'explica que serà fàcil contrarestar la "maniobra bruta" de l'Estat, consistent en avançar els diners als pares que posin els fills en escoles privades per estudiar només en castellà. Em recorda que la Generalitat és qui controla les ?subvencions, els concerts econòmics i les ?tones de permisos que requereix un centre ?escolar per funcionar. "Sempre se li pot ?recordar aquesta circumstància al centre que decideixi aliar-se amb Wert", explica, i afegeix : "sospito que dels privilegis a la cúria espanyola, ja se n'encarregarà el PSOE".