Les terrasses de Platja d'Aro que incompleixin l'ordenança municipal d'ocupació de la via pública podran ser multades amb sancions econòmiques de fins a 3.000 euros. Així va quedar establert en l'aprovació definitiva de l'ordenança reguladora de l'ús privatiu comercial de la via pública per ocupació temporal que aquest dimecres va aprovar l'equip de govern (CiU i PP) i els vots contraris de l'oposició (PSC, ICV i ERC), que va coincidir en criticar que es deixa a "l'abriteriatat" del govern corresponent el canvi de les condicions tècniques establertes.

Aquesta ordenança d'ocupació de la via pública actualitza la que hi havia vigent fins ara, que data de l'any 1986 i que no tenia cap règim sancionador. "Fins ara no hi havia multes si no es respectava la normativa, l'únic que es podia fer era fer retirar els elements" discordants, va concretar la regidora responsable, Dolors Guirado. A partir d'aquesta primavera, però, les sancions econòmiques ja seran aplicables i són les que estableix la llei de procediments administratius: les infraccions lleus podran ser sancionades fins amb 750 euros; les greus, amb multes d'entre 751 euros i 1.500; i les molt greus, que seran d'entre 1.501 i 3.000 euros.

Tres metres per als peatons

Altres aspectes que recull l'ordenança són les llicències per instal·lar terrasses en voreres i zones d'aparcament; l'obligació de deixar tres metres d'amplada per als vianants en l'eix comercial (fins ara era de 2,40 metres); principis estètics comuns per al mobiliari; o un model unificat de paravents per protegir de la fred i la pluja en aquelles terrasses que obrin tot l'any.

Unes condicions tècniques que es troben redactades en un annex a l'ordenança, cosa que ha provocat la crítica de l'oposició en tota la seva tramitació. Aquesta queixa s'argumenta en el fet que si els condicionants tècnics estan inclosos en el text de l'ordenança, les seves modificacions han de passar pel ple i seguir la tramitació normal d'exposició pública, resolució d'al·legacions si n'hi ha i aprovació definitiva. Si els criteris estan inclosos en un annex (com passa en aquest de l'ocupació de la via pública), els canvis s'aproven per junta de govern local sense que hi hagi exposició pública.

I és en aquesta qüestió que l'oposició argumenta que aquestes condicions estan sotmeses a la "discrecionalitat" i "arbitrerietat" del que consideri oportú el govern municipal; de manera que l'ordenança és massa generalista ja que no inclou les especificitats tècniques. Estel Rodríguez, d'ERC, també va criticar que el text no especifica l'import de les sancions.

Guirado va justificar la decisió de no col·locar les condicions tècniques en l'ordenança i sí en un annex per alleugerir la tramitació de les terrasses en què es requereixi algun canvi. En tot cas, va manifestar que "ara hi som nosaltes, però potser després hi haurà uns altres que governin" i va afegir que se seguiran els criteris que determinin els tècnics.

Pedro Torres, d'ICV, va criticar que es portés aquest punt al ple per urgència quan encara no tenia resposta a les al·legacions que havia presentat i va deixar la porta oberta a impugnar l'ordenança.

La intenció de Dolors Guirado és que l'ordenança sigui plenament vigent aquest mes de juny i creu que amb un any de tenir-la en marxa s'haurà enllestit amb la incorporació de les situacions o condicionants que apareguin i siguin necessaris.