Enumerar la parcel·la en la qual un burro fa les deposicions s'ha convertit en un joc que serveix per finançar falles, fires benèfiques, processons de Setmana Santa, festes majors i escoles de futbol. A les comarques gironines, la iniciativa es va fer per primer lloc a les Preses i va servir per finançar l'escola de futbol Boscdetosca.

Que tingui l'origen que tingui o visqui on visqui, les persones tenen solucions similars per aconse?guir diners per bones finalitats n'és una demostració el fet que cada vegada es programen més cagades de burro. I no es pot dir que s'ho hagin copiat de l'escola de futbol de les Preses, perquè algunes són més antigues. El que sí està comprovat és que els de les Preses no s'ho han copiat de les cagades de burro de València, Mallorca, Extremadura i Andalusia. La inspiració els va venir del joc del conill que es fa a Camprodon. És el mateix que el cagaburro però l'animal és un conill. I, els de Camprodon ho van treure del joc del conill de les fires.

En els darrers mesos n'hi ha hagut a València, on del joc en diuen cagà de la burra. Així, el dia 15 d'aquest mes a Lloc Nou d'en Fenollet (855 habitants-València) va tenir lloc la I Fira Solidària. L'activitat consisteix en la instal·lació de parades de productes artesanals i de segona mà.

Això no obstant, l'atracció principal i la que va atraure més gent dels pobles de la rodalia va ser la cagà de la burra. En aquest cas van tallar un carrer el van quadricular i hi van deixar anar una burra ben alimentada. A banda i banda, la gent s'agrupava contra les baranes. Els balcons, també, estaven plens a arrebossar. I, tots a esperar que la burra es decidís a fer la deposició amb la confiança que coincidís amb la parcel·la. Una dona va aconseguir finalment el premi principal que va ser d'un total de 120 euros.

Una altra cagà de la burra va tenir lloc el 10 de març a València, on el joc va servir per finançar la falla Reis Catòlics. El premi principal eren 300 euros.

Els premis van ser més grossos: 1 pernil i 1.000 euros a Jérica (1.590 habitants-Castelló). La finalitat d'aquest acte era la de col·laborar amb la comissió de festes Divina Pastora. El programa precisa que la burra menja 16 hores i es pren el seu temps per anar de ventre. L'avís era perquè la gent prengués paciència.

Fora dels límits dels països de parla catalana, també en fan. El 21 de febrer del 2012 en van fer un a Calamonté (6.292 habitants-Badajoz). L'objectiu, de la mateixa manera que a les Preses, l'escola de futbol. A Lopera (3.988 habitants-Jaén) en van fer un al juny del 2012 a la plaça de toros per ajudar la confraria de la processó de Setmana Santa.

Els organitzadors d'aquesta iniciativa a les Preses estan satisfets dels resultats del Cagaburro de l'any passat, amb 1.000 participants i molta animació. Per això ja n'han programat un per al 9 de juny, el premi gros serà un creuer. A les Preses havien pensat patentar el nom.