El Servei Català de la Salut (CatSalut) concentrarà els serveis sanitaris que s'utilitzin poc i siguin massa cars o complexos. L'asseguradora de la Generalitat vol reduir així l'oferta d'especialitats "no justificables" que actualment hi ha al territori gironí, i fer-ho extensiu al conjunt de centres de Catalunya amb l'objectiu d'estalviar i de millorar en eficiència. Aquest canvi preveu la unificació d'alguns serveis de diferents hospitals de la demarcació i el treball conjunt entre professionals, un procés que ja està succeint entre centres com el Trueta i el Santa Caterina, o els hospitals d'Olot, Vic i Campdevànol.

En l'informe sobre Política de Contractació de Serveis Sanitaris de 2013, el CatSalut especifica que "cal continuar desenvolupant totes les actuacions centrades en reordenar els serveis i àrees d'alta especialització per millorar els resultats". En aquest setntit, l'asseguradora insta a concentrar i regular aquells serveis o procediments "identificats per la seva complexitat o per la baixa prevalença o elevat cost". Això implica una ambiciosa reordenació de serveis i circuits "en funció de la massa crítica i els estàndards de qualitat".

La reordenació de serveis (que el CatSalut ha batejat amb el nom de RAT) planteja en resum "fer millor allò que toca i deixar de fer allò que no correspon". A la pràctica, el CatSalut busca un canvi en la manera de treballar, passant d'"una xarxa de serveis a uns serveis en xarxa". Això comportarà probablement no només que es deixin de fer alguns serveis en determinats hospitals, sinó també que els professionals s'hagin de desplaçar a diferent centres a l'hora de treballar.

El CatSalut també estipula que les RAT hauran de servir per "reordenar els serveis i els circuits en funció de la massa crítica i els estàndards de qualitat, identificant els centres de referència".

La setmana passada el CatSalut també va informar que la reducció final de tarifes dels serveis contractats serà del 4,6% (i no del 5,97% inicialment anunciat).

Segons un comunicat de la patronal Associació d'Entitats Sanitàries i Socials La Unió, "els objectius pressupostaris encara no estan fixats. La resta de reducció finalment necessària es farà a l'atenció especialitzada, mitjançant els projectes de reordenació assistencial territorial (RAT), que estem revisant de forma conjunta CatSalut i patronals per tal de racionalitzar-los i optimitzar-los".En aquest sentit, la Unió va informar que encara no tenen informació respecte a la resta de línies. El CatSalut tampoc va especificar com es faran les reordenacions de serveis, si bé va aclarir que tindrà en compte les associacions de professionals.