El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, creu que no es podrà donar cap permís d'explotació per a l'extracció de gas per mitjà del fracking a Catalunya abans d'un termini que va de quatre a sis anys, i es va mostrar "convençut" que en aquest període s'han de produir també avançament tecnològics que permetin trobar tècniques d'explotació que "podran ser mediambientalment assumibles". Puig va fer aquestes manifestacions després de la Sectorial d'Energia que va tenir lloc a Madrid, on va demanar al ministre d'Indústria, José Manuel Soria, competències en distribució d'energia, primes, suport a la cogeneració i biomassa. El ministre Soria va anunciar la intenció del seu executiu de declarar d'interès nacional l'extracció del gas produït pel fracking, i que reglamentarà la seva explotació futura amb caràcter bàsic.

Per la seva banda, Puig va recordar al ministre que la Generalitat té competències en investigació i prospecció i, per tant, sobre els permisos d'exploració, que no d'explotació, unes competències que Soria es va comprometre a garantir, de manera que serà la Generalitat qui atorgui els permisos per investigar, conèixer, i fer prospeccions, i també la que establirà la legislació mediambiental que ha d'acompanyar els permisos.

En declaracions als mitjans, Puig va recordar que el Govern creu que el més oportú ara per ara és "facilitar la investigació" per "saber si Catalunya disposa o no" de gas al seu subsòl, perquè "tancar la porta a saber si tenim o no aquest recurs és una posició molt poc intel·ligent" i de cara al futur de "implicaria manca de competitivitat". Seria, va dir, "una posició absurda". "Un cop tinguem el coneixement de si tenim aquest tipus de gas a Catalunya o no, ja discutirem sobre com s'ha d'explotar", va afirmar.

Per aquest motiu va reiterar que la posició del Govern és "facilitar i donar els permisos sempre que es facin amb rigor i hi hagi garanties per investigar" i que "quan tinguem el coneixement podrem tenir un debat més asserenat i més tranquil".

En tot cas, segons el conseller, "segur que abans de quatre, cinc o sis anys no estarem en disposició de donar cap permís d'explotació de gas obtingut per fracking". "Estem convençuts que els anys que ens donem per investigar seran els anys que ens permetran avançar tecnològicament amb unes tècniques d'explotació que podran ser mediambientalment assumibles", va exposar.

Permís denegat a Catalunya

A més, Puig va afirmar que les prospeccions s'han de fer amb el màxim rigor científic i ambiental, i va recordar que per aquest motiu el Govern ha denegat un permís d'investigació. Es tracta del permís a la britànica Teredo Oils per buscar jaciments de gas al Ripollès, Osona i la Garrotxa. El departament d'Empresa i Ocupació ja li havia suspès el permís un mes abans per incomplir les condicions en no presentar el pla de treball del primer any. Teredo Oils investigava sobre una zona de 51.200 hectàrees i preveia una inversió d'11 milions d'euros.

A Catalunya s'han sol·licitat i des del març estan en via de denegació dos permisos de prospecció per extreure hidrocarburs per mitjà del fracking. Tots dos van a nom de l'empresa Montero Energy Corporation. Un dels permisos preveia explorar 76.000 hectàrees d'Osona, i l'altre 90.000 a la Segarra. El Govern argumenta la seva negativa en la "insuficiència dels projectes presentats".

La tècnica del fracking consisteix en la fragmentació del subsòl amb aigua a pressió barrejada amb productes químics per perforar la roca i extreure'n el gas. Implica generar fissures al subsòl que segons els grups ecologiestes deriven en una emissió incontrolada del gas i l'aigua i contaminen aqüífers i el medi ambientat.

El criteri del territori contrasta amb el del ministre del ram. José Manuel Soria va recordar que el fracking farà que els EUA aconsegueixin la autosuficiència energètica en pocs anys, i va dir que en tot cas són les comunitats autònomes les que concedeixen o no les autoritzacions, mentre que el Ministeri només intervindrà si afecten territoris de diversos governs.