L'hospital de Blanes està d'aniversari, ja que demà farà just 20 anys que va començar a funcionar. Des que el 24 de maig de 1993 la instal·lació va iniciar la seva activitat ha atès prop d'un milió d'urgències -918.000 fins a 2012- i s'han realitzat fins a 9.600 parts, tot i que ara ja no es fan en aquest centre. Una altra de les xifres que destaca és que en el seu darrer any, l'hospital ha arribat al nombre més alt d'intervencions quirúrgiques realitzades si es compara amb cada un dels 19 anys anteriors. Així, el 2012 es van fer fins a 8.579 operacions. Als primers anys se'n feien unes 2.000 o 3.000 i progressivament s'ha anat augmentant fins arribar a la xifra actual. De totes les que es realitzen anualment, les principals són de cataractes, el 2012 en van ser 899.

L'hospital, que va costar prop de 10 milions d'euros finançats pel Departament de Salut, té una superfície total construïda de més de 12.000 metres quadrats amb diverses unitats. A dia d'avui, la instal·lació, gestionada per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, disposa de 100 llits, tres quiròfans, sis places de cirurgia sense ingrés, 20 consultes externes, sis places d'hospital de dia i 14 boxs que atenen entre 40.000 i 50.000 urgències a l'any. Hi treballen unes 350 persones, de les quals 83 són metges, 118 són infermeres i 151, auxiliars d'infermeria, sanitaris o personal no assistencial. De tota manera, més de 50 d'aquestes 350 persones són personal compartit amb altres centres de la CSMS, la majoria dels quals són metges.

L'evolució en aquests 20 anys ha estat evident. El centre va iniciar la seva activitat el 24 de maig de 1993 amb uns 160 treballadors, dels quals 53 eren metges i 84 eren infermeres, auxiliars d'infermeria o sanitaris. La resta de personal -unes 25 persones- eren no assistencials. A més, es va iniciar amb 40 llits, dos quiròfans, una sala de parts, 10 boxs d'urgències, vuit consultoris per consultes externes i diferents serveis com el de rehabilitació o radiodiagnosi.

A partir de 1994, es van iniciar de manera progressiva diferents activitats orientades a consolidar el centre. D'entre elles, poden destacar l'obertura de la segona planta d'hospitalització doblant la capacitat d'ingrés -ja que inicialment només se n'havia obert una-, es va obrir un tercer quiròfan i es va incorporar l'atenció pediàtrica a Urgències amb cobertura les 24 hores del dia.

Des de llavors, el centre ha anat desplegant, de forma progressiva, tots els serveis propis d'un hospital comarcal, consolidant les seves funcions i adaptant la seva dimensió a les necessitats d'atenció. En aquest sentit, es va crear la unitat d'atenció a l'asma infantil (1995); es va posar en marxa la tercera unitat d'hospitalització (1997), es va crear la Unitat de Medicina de l'Esport (1999), es va obrir una base del SEM (2002), es va ampliar el servei d'Urgències (2007) i va entrar en funcionament el Servei de Ressonàncies Nuclears Magnètiques (2010). A més, l'Hospital Comarcal de la Selva, durant aquests 20 anys, ha estat seu de cursos, jornades, congressos o seminaris.

La gestió en un consorci

El 1992, es va constituir el Consorci Sanitari de la Selva, com una organització més àgil i amb capacitat per gestionar l'Hospital i d'altres estructures assistencials de la regió. El Departament de Sanitat li va cedir la gestió del nou Hospital Comarcal de la Selva i es va crear l'empresa BC.GEST per gestionar conjuntament la gestió sanitària de l'Alt Maresme i la Selva Marítima.

L'objectiu era aprofitar els avantatges de la gestió conjunta dels hospitals de Blanes i Calella i vertebrar una oferta comarcal integral, basant-se en l'optimització dels recursos, la racionalització de l'oferta i l'assoliment d'una qualitat òptima de servei. L'organització ha evolucionat fins al que es coneix com a Corporació de Salut del Maresme i la Selva (creada el 2001), i es constitueix pels ajuntaments de Calella i Lloret, la Fundació Hospital Asil Sant Jaume de Blanes i el Servei Català de la Salut.